Alle de store norske bankene har i løpet av det siste året lansert såkalte bankapplikasjoner, gratisprogram som er designet for Iphone eller andre smarttelefoner. Ifølge bankene gjør programmene det enklere å blant annet kunne sjekke saldo og betale e-faktura på farten, og begrunner lanseringene med kundenes ønske om tilgjengelighet.

Tilpasset brukere — Det mest spennende med applikasjonsutviklingen, er at programmene tilpasses kundenes ønsker fra første dag, gjennom tilbakemeldinger på sosiale medier, sier Christian Brosstad i Sparebank1.

Sparebank1 har satset på en budsjettapplikasjon som skal gjøre det enklere å holde oversikt over eget forbruk. Utgangspunktet var en webbasert løsning som kundene ønsket på mobil.

— Mobilen er i ferd med å endre måten næringen tenker på. Kundene sier at de vil ha det enkelt, og ha tilgang på tjenestene umiddelbart, sier Brosstad.

Trend - Det har kommet et ras av nye bankapplikasjoner det siste halvåret, og dette er nok bare starten, sier

Torgeir Waterhouse, direktør for internett og nye medier i IKT Norge.

Mats Staugaard, som driver nettstedene Mac1.no og iPod1.no tror mye av applikasjonsutviklingen har vært drevet av et ønske om økt markedsføring og anbefaler å sette seg skikkelig inn i kundevurderingene Itunes, og bruke tid på å lese tester.

— Det er ingen grunn til å laste ned applikasjonen hvis du ikke synes de gjør hverdagen lettere.

Ekstratjenester Blant bankene som satser på applikasjoner som tilbyr noe helt annet enn nettbank, er Sparebank1 og DnBNor.

Om to uker lanserer sistnevnte applikasjonen Markets, som vil inneholde tjenester som ikke ligger på nett i dag. Der kan du som kunde blant annet handle aksjer og få oppdaterte kjøp og salgsanbefalinger

— Mens bankpplikasjonen er en videreføring av nettbanken, ønsker vi å tilby noe substansielt nytt med denne satsingen. Kundene er ikke lengre fornøyd med bare å kunne sjekke saldo og overføre penger sier konsernsjef Rune Bjerke.

Sjekk hvilke norske applikasjoner som er på markedet, og hva eksisterende brukere synes om programmene.

Ekstern lenke: Her er 1800 app-er anmeldt.