• Noen må ta vyene ut i livet, sier Morten E. Fredriksen i Auto 23.

Trykk på pilen og se flere bilder over

På en pressekonferanse torsdag formiddag presenterte Auto 23 sine gigantplaner for Fyllingsdalen som blant annet omfatter å bygge Bergens to høyeste bygninger på området Spelhaugen.

— Fyllingsdalen er en så stor bydel at de er plass både til Oasen og oss, sier Auto 23-eier Morten E. Fredriksen.

Eiendomsprosjektet er på om lag 160.000 kvadratmeter og er ventet å koste tre milliarder kroner.

— Det fins masse store vyer, noen må ta dem ut i livet, sier Fredriksen.

Planene inneholder også et kulturhus med plass til 400 personer.

Ikke tilfeldig tidspunkt

Tidspunktet for pressekonferansen er ikke tilfeldig. Bergen kommune har akkurat startet et arbeid med en mulighetsstudie om fortetting og transformasjon av Fyllingsdalen og Spelhaugen. I desember vil tre innleide konsulentfirma legge frem sine anbefalinger. Blant dem er det bergenske arkitektkontoret 3RW.

Prosjektet som har fått navnet «Takene i Fyllingsdalen» vil ha en kostnadsramme på tre milliarder kroner. I forbindelse med utarbeidelse av reguleringsplan for Auto 23 sin eiendom på Spelhaugen i Fyllingsdalen, ble tre arkitektfirmaer invitert til å utarbeide et skisseprosjekt.

Vi har solgt denne styggedommen siden 1923. Det kunne vært kjekt å gi noe tilbake igjen. Morten E. Fredriksen i Auto 23

Til slutt vant LINK arkitektur i konkurranse med Snøhetta og danske BIG.

Utviklerne har som mål at prosjektet skal bli et «miljøfyrtårn». For de fleste er Auto 23 best kjent som en bilforhandler. Biler er ikke akkurat kjent som en utpreget grønn vare.

— Vi har solgt denne styggedommen siden 1923. Det kunne vært kjekt å gi noe tilbake igjen i form av blant annet CO2-nøytral oppvarming, sier Fredriksen.

Fornøyde politikere

Nylig ble planene presentert for de mest sentrale lokalpolitikere i Høyre og Arbeiderpartiet. Der solgte Auto 23 inn prosjektet som «spektakulær arkitektur», «miljøfokus» og «et av Norges største eiendomsprosjekter».

Bergenspolitikerne er begeistret over Auto 23s planer om et 100 meter høyt byggverk i Fyllingsdalen. Arkitekt og naboer mener derimot det vil ødelegge bydelen.

— Høyhuset er et signalbygg til Fyllingsdalen som sådan, og skal ruve i et byutviklingsområde, sier Dag Skansen (H), leder for byutviklingskomiteen.

— Det er interessant at grunneier og utbygger tør å tenke den type planer for et helhetlig område. Dette området ligger godt til rette for transformasjon, fortsetter Geir Steinar Dahle (Ap).

Misfornøyde naboer

Men ikke alle er like vennlig innstilte. I nabolaget er misnøyen stor.

— En veldig dårlig idé, maks byggehøyde i dette området bør være ni meter. Alt over dette ødelegger både innsikt og utsikt til Kanadaskogen. Det vil også endre områdets karakter totalt, sier Karsten Sylta, leder i Holtet borettslag.

I Auto 23 sine lokaler i Fyllingsdalen vil lokalbefolkningen innen gitte tidspunkt de neste dagene få anledning til å se alle de ulike utbyggningsforslagene. De endelige planene kan bli bestående av deler fra de ulike arkitektenes

Administrerende direktør i Auto 23, Jostein Hatlebrekke, er klar for å snakke med både fornøyde og misfornøyde innbyggere.

— Vi ønsker innspill og dialog om veien videre, sier Hatlebrekke.

- Postive signaler

Arbeidet med reguleringsplan startet i 2009-2010. Arkitektkonkurransen som nå er gjennomført er et ledd i det videre arbeidet med regulering og konsekvensutredning.

— Den jobben som nå gjøres vil påvirke og forsterke den videre utviklingen av Spelhaugen-området, sier arkitekt og rådgiver Nancy Jensen i Opus.

Ifølge Jensen er tilbakemeldingene på planene fra kommunen positive.

— Signalene fra planmyndighetene i Bergen er at det er villighet til dette, sier hun.

Hva synes du om planene? Diskuter saken under:

MANNEN MED VYENE: Auto 23-eier Morten E. Fredriksen
ODD E. NERBØ
HØYTFLYVENDE PLANER: Her på Spelhaugen i Fyllingsdalen planlegger Auto 23 et hus Bergen aldri har sett maken til. «Det høyeste i Norge» og «et av de høyeste i landet», skrev Auto 23 da de først offentliggjorde planene onsdag. Johanneskirken er i dag høyest i Bergen med sine 61 meter, mens Bergen rådhus er 52 meter.
SILJE KATRINE ROBINSON