— Åsane styrker definitivt sin posisjon internt i bergensregionen med de nye varehusene, sier regiondirektør Erik Throndsen i Sparebank 1 SR-Bank.

I Varehandelsrapporten banken lager hvert år på grunnlag av tall fra Statistisk sentralbyrå, går det frem at Åsane allerede er nest størst på varehandel bydelene imellom, bare slått av Bergen sentrum.

— Med Ikeas nybygg og det nye byggevarehuset til Coop Obs vil Åsane styrke seg, ikke minst mot kommunene nord for Bergen. Men nyhetens interesse rundt Ikea-åpningen vil nok trekke mange også fra resten av Bergen, spesielt i en startfase, sier Throndsen.

VAREHUSGIGANT: I dag åpner Norges største varehus. Det nye Ikea-bygget i Åsane er 38.000 kvadratmeter stort og er dekket med mose (sedum) på taket – tilsvarende tre ganger Brann stadion i størrelse. Det er gjort for å dempe synsinntrykkene fra toppene rundt.

Omsatte for milliarden

Når Monica Mæland i formiddag sager over en tømmerstokk og markerer åpningen for gigantbygget i Åsane, forsterkes bydelens posisjon som handelskjerne. Det er spesielt innen møbler og elektro bydelen har bergensområdets sterkeste posisjon.

Ikea Åsane solgte varer for over en milliard kroner siste året. Med nytt bygg satser varehussjefen på 15 prosent økning i omsetningen – årlig.

— Vi håper på 15.000 besøkende hver dag denne første uken, og det skal i alle fall ikke stå på parkeringsmuligheter, påpeker varehussjef Odd Rune Bjørge. Det er 1200 parkeringsplasser på varehusområdet.

Han er lettet over å ha flyttet fra området tett ved Åsane Senter.

— Fra den nye rundkjøringen har vi nå fått en egen avkjørsel som bare fører inn til Ikea. Det vil innebære betydelig bedre trafikkflyt inn og ut av varehusområdet – uten trafikalt kaos som altfor ofte kjennetegnet situasjonen med vår tidligere plassering, sier Bjørge.

G-Max og hypermarked

Men det er ikke bare Ikea som har sørget for økt omsetning i varehandelen i Åsane. Etableringen av blant annet MegaFlis, XXL Sport & Villmark og nå sist Coop Obs Bygg på Haukås har også bidratt til den totale salgsveksten.

I tillegg skal sportskjempen G-Max inn i det gamle Ikea-bygget, og Coop Obs Hypermarked blir en realitet om et par år. Sistnevnte kommer i området mellom Vestlandshallen og det nå fraflyttede Ikea-bygget.

1,6 kilometer

Det er en stolt varehussjef Odd Rune Bjørge som viser vei gjennom Ikeas nye labyrint. Følger du oppmerket løype for hovedtraseen gjennom varehuset, har du gått 1,6 kilometer når du er fremme ved kassaapparatet.

— De fleste velger nok å ta avstikkere og se nærmere på enkelte avdelinger, og da kommer man fort opp i to kilometer.

— Hva er de vesentligste endringene fra det gamle bygget?

— Først og fremst har vi tredoblet arealet og blitt landets største varehus. Nå kan vi tilby et såkalt komplett Ikea-sortiment, som betyr at vi har samtlige varer som finnes på nettsidene våre og i katalogene. I tillegg er restauranten tredoblet – til 700 sitteplasser, også den størst i Norge, sier Bjørge.

- Litt vemodig

Han medgir at det de siste dagene var litt vemodig å spasere i de nå strippede lokalene i gamlebygget, som åpnet for 28 år siden.

— Men nå er vi bare glade og forventningsfulle. Det er snart ti år siden planleggingen av nybygget startet, og gjennom tett samarbeid med kommunen har vi fått til en rekke miljøvennlige løsninger, noe som gjør oss til det mest moderne Ikea-varehuset i verden.

Ikea Åsane har i dag vel 400 ansatte. 40 av dem jobbet på lageret på Nyborg, som nå er nedlagt. Nå er alt og alle samlet under ett tak.

HØYT UNDER TAKET: Det er svære dimensjoner i det nye Ikea-bygget, her fra deler av lageret.
PAUL SIGVE AMUNDSEN
SISTE FINPUSS: Alt er på plass i det nye varehuset, bare små detaljer gjensto da BT var innom forleden.
PAUL SIGVE AMUNDSEN