Tolv store lastebilhjul ble stjålet fra firmaet Arka AS i Industrivegen i Os natt til torsdag.  Tyveriet skjedde mellom klokket ett og seks om natten.

- Proffe tyver

- Dette er et godt gammeldags dekktyveri, bare at det er utført på lastebiler. Det er helt klart at det har vært flere tyver i aksjon, og det virker veldig proft utført, sier prosjektleder Kato Nordland i Arka til bt.no.

Tyvene har skrudd av alle de åtte bakdekkene på en bil og fire dekk på den ene siden av en annen. 

Sto på treklosser

Det var et underlig skue som møtte folkene i den over hundre år gamle bedriften da de kom på jobb torsdag morgen.

- Lastebilene var jekket opp og sto pent plassert på treklosser. De må ha hatt med seg en stor jekk - eller de må ha brukt en truck. Klossene må de ha hatt med seg. I tillegg til momentnøkkel til å skru av boltene med, sier Kato Nordland.

Tyvene må ha vært godt forberedt og har tatt seg god tid. Hvert av de store lastebilhjulene er festet med ti bolter. Hjulene er helt nye og hadde ekstra dyre aluminiumsfelger.

Nordland anslår at tyvene har fått med seg verdier for mellom 80.000 og 100.000 kroner.

- Tenkt å stjele kranbil?

I tillegg til dekkene har tyvene brutt seg inn i en kranbil. Fra den har de stjålet GPS, et fjernsyn og en del av sjåførens eiendeler.

- Vi tror de hadde tenkt å stjele kranbilen. I alle fall har de lagt alle boltene fra de stjålne hjulene i verktøykassen på kranbilen, sier Nordland.

Til å frakte vekk de store hjulene og resten av tyvegodset, må tyvene ha brukt en varebil eller en skapbil.

- Hva blir det neste?

Det har vært flere tyverier av dekk og diesel i dette området den siste tiden.

- Frekkheten kjenner ingen grenser. Flere folk fra bransjen har vært oppe og sett på dette tyveriet her i morges. Mobile dieseltyver har herjet rundt. Nå øker det med dekktyverier. Vi i bransjen spør oss, hva blir det neste?

Politiet gjorde torsdag formiddag grundige undersøkelser på tyveristedet, på jakt etter fingeravtrykk og DNA-spor etter tyvene.

- Har du noen oppfatning av hvem som står bak tyveriet?

- Tyveriet virker profesjonelt utført. Det er folk som har visst hva de var ute etter og de må ha planlagt det godt. Det er neppe lokale tyver som bare stikker oppom for å stjele tolv lastebilhjul på impuls, sier Nordland.