Skroter system til 20 millioner

Etter tre år med feil, har Bybanen gitt opp sanntidssystemet. Å innføre et nytt vil koste minst 15 millioner kroner.

Anna Omvik (71) sitter på Byparken holdeplass og venter på Bybanen. På tavlen over henne, som skal vise nøyaktig når banen kommer, står det fire minutter. Etter seks minutter kommer den.

- Jeg forstår ikke tallene, er det ankomst eller avgang? Ofte er det jo ingen av dem som stemmer, sier Omvik, før hun går om bord på banen som skal ta henne hjem til Hop.

Vi undervurderte hvor vanskelig det kom til å være
Ole W. Mortensen, Bybanen Utbygger AS om sanntidssystemet

- Systemet er rett og slett for komplisert, sier Ole W. Mortensen i Bybanen Utbygger. Banens sanntidssystem, som kostet rundt 20 millioner kroner å bygge, skal vise passasjerer nøyaktig når banen går. Problemet er at det ikke alltid gjør det.

Samarbeider ikke

Sanntidssystemet har vært hjemsøkt av feil siden det startet. Mortensen forteller at sanntid først kom i drift i 2010. Bare noen måneder senere ble det tatt ut for å fikse opp i en rekke feil.

I 2011 ble sanntid igjen satt i drift, men også denne gangen ble det funnet flere feil. En del av dem ble fikset, men da bygge-trinn 2 åpnet, ble det igjen en økning av feil.

- Vi har rettet flere av disse, men fremdeles viser tavlene på holdeplassene av og til feil tid, sier Mortensen.

Problemene skyldes at flere forskjellige systemer fra ulike aktører må samarbeide for å vise riktig tid.

- Vi tenkte i utgangspunktet at det ville være lettest å la de forskjellige leverandørene selv installere teknikken som trengtes for å gi sanntidsinformasjon. Eksempelvis er det leverandøren av vognene som har satt opp GPS i dem, mens det franske firmaet Thales står for signal og teleanlegg. Dette fører til at flere forskjellige systemer må snakke sammen. Vi undervurderte hvor vanskelig det kom til å være, sier Mortensen.

Sanntidssystemet er bygd opp av utstyr langs traseen, GPS i vognene og et kontrollsenter som overvåker.

Mortensen forteller at problemene oppstår når en GPS i en av vognene gir upresis informasjon om hvor vognen befinner seg.

- Da må systemet ta et logisk valg av hvor banen er. Disse valgene blir innimellom feil, og feilen forplanter seg, sier han.

Det er heller ikke lett å fikse feilene.

- Vi har forsøkt å gjøre den daglige driften lettere med å gjøre forandringer. Men hver gang vi forandrer systemet, blir det mer komplisert for de andre aktørene å bruke det. Det fører igjen til nye problemer.

- Kunne valgt annerledes

Nå har selskapet bestemt seg for å bytte ut det gamle systemet. Å sette inn nytt teknisk utstyr er beregnet å koste mellom 15 og 20 millioner kroner. Det vil være i drift fra 2015.

- Vi prøver å gjøre utbedringer på det systemet vi har, men det vil stå feil tid på tavlene av og til, frem til vi får nytt system på plass, sier Mortensen.

- Kunne feilene vært unngått om dere hadde gitt alt ansvaret til én leverandør fra starten?

- Vi planla arbeidet nøye før vi startet utbyggingen av sanntidssystemet, og trodde løsningen vi hadde valgt var god. I ettertid ser vi at det er en del valg vi kunne gjort annerledes.

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.

Velkommen til debatt i Bergens Tidende. Vi setter pris på sterke meninger. I våre kommentarfelt er det høyt under taket, men vi tolererer ikke trakassering, trusler eller hatefulle meninger. Vis respekt for andre debattanters meninger, etnisitet, religion og legning. Husk at mange leser dine ytringer her på bt.no. Tenk derfor nøye gjennom hvordan du ønsker å fremstå. Du må skrive under fullt navn.

Vennlig hilsen Gard Steiro, sjefredaktør.

Siste fra Økonomi

Bruker du tavlene for å se når Bybanen kommer?

e43941f3-b187-4e17-82a6-0d2e563635e1Ronny Furesund (16), Feste

- Jeg pleier ikke å ta hensyn til det som står på tavlene. Av og til kommer den når det står på tavlen at den skal komme. Jeg føler ikke at jeg alltid jeg kan stole på informasjonen.
 

bed74876-7cdf-4db4-9eb0-5c79678d327bCharlotte Madeleine Taule (16), Askøy

- Jeg ser ikke på tavlen. Jeg tenker at Bybanen kommer når den kommer. Jeg går på skole på Årstad, og tar banen til og fra byen. Den går jo såpass ofte at jeg ikke trenger å vente lenge.
 

bdeb9ded-6c27-460c-b3c6-a4eddda50583Madelen Samuelsen (23), Olsvik

- Jeg pleier ikke å bruke tavlen når jeg tar banen. Jeg tar samme bane til og fra jobb, og den kommer til samme tid hver dag. Skal jeg ta den utenom jobb, sjekker jeg rutetidene før jeg går.
 

23721f8c-cb7e-4fe4-8d8b-28a4214aef78Marcus Graave (18), Fyllingsdalen

- Jeg bruker ikke sanntid. Det er et helt elendig system. Banen går aldri når det står at den skal gå. Ser jeg banen, så løper jeg. Ellers vet jeg aldri hvor lenge jeg må vente.
 

55dbacb6-87cc-425e-9018-954568f0221aBorgar Tjugen (83), Kronstad

- Da jeg tok Bybanen fra Kronstad i dag, kom den da tavlen sa den skulle komme. De gangene jeg tar banen pleier jeg å se på tavlen, og som oftest stemmer tiden.

 

Sanntidssystem:

  • Er en betegnelse på nøyaktige avgangstider.
  • Kan gi nøyaktig tid fordi kjøretøyet har installert en GPS som sender signaler til holdeplassene.
  • Viser ofte avgangstider på tavler eller på mobil-applikasjoner.
  • Alle de største byene i Norge har sanntids- informasjon for kollektiv-trafikken.
  • Bybanen har hatt sanntidsinformasjon siden 2010.

Bilder

viseR feil: Bybanen Utbygger har satt opp tavler for å vise passasjerer når neste bane kommer, men det er ikke alltid tiden stemmer. Nå skal hele systemet byttes ut.

VISER FEIL: Bybanen Utbygger har satt opp tavler for å vise passasjerer når neste bane kommer, men det er ikke alltid tiden stemmer. Nå skal hele systemet byttes ut. FOTO: RUNE SÆVIG