Så langt i år er det brukt over 95 milliarder kroner på virusfjerning ifølge en undersøkelse fra Computer Economics. Norske og utenlandske selskaper har de siste årene brukt tresifrede milliardbeløp for å redde infiserte datamaskiner og servere. — Hvis det ikke dukker opp noen nye skadedyr, vil årets ryddekostnader beløpe seg til rundt 133 milliarder. Kommer det ett eller flere nye utbrudd blir 2001 et nytt rekordår, sier Computer Economics-sjef Michael Erbschloe til Reuters.

En foreløpig topp er fjoråret da virus forårsaket skader for 151,6 milliarder kroner på maskiner og servere. Tidenens datadreper, I-LOVE-YOU-viruset, førte alene til en legeregning på drøyt 77 milliarder kroner. I 1999 ble det fjernet virus for 107,3 milliarder kroner.

Skor seg på andres skader

Det norske datasikkerhetsselskapet Norman merker økt kundetilstrømning etter epidemiene. Mens andre IT-selskaper skjærer til benet går selskapet går mot strømmen og vokser med økt behov for beskyttelse.

— Våre produkter virker som forsikring. Det er ikke den man fjerner i motgangstider og vi blir dermed ikke rammet i samme grad som andre i bransjen, sier administrerende direktør, Henning Hansen, til nyhetsbyrået Origo.

Mange har allerede sikret seg når det gjelder beskyttelse av arbeidsstasjoner, men nå ser vi at det stadig dukker opp nye infeksjonstyper som må bekjempes og disse oppstår gjerne tidligere i infrastrukturen, sier Hansen.

— Nye virus har andre virkemåter og selskapene må sikre stadig nye områder. Servere og mailservere blir stadig viktigere, sier Hansen.

Normans aksjekurs har tidligere steget kraftig når alvorlige virus har herjet. I år har ikke epidemiene påvirket kursen nevneverdig. Siste Norman-aksje ble omsatt for 36 kroner, 51,7 prosent under årets toppnotering. Det verdsetter selskapet til 378,3 millioner kroner på Oslo Børs.