I juli i fjor ble byens ølkraner strammet til. BT har hentet inn omsetning og resultat for en rekke utesteder i byen. Tallene viser at en halv times kortere skjenketid betyr mindre mynt i kassen.

Over halvparten av utestedene dro inn mindre penger i fjor enn året før. Det totale overskuddet for utestedene i BTs oversikt falt fra 8,7 millioner kroner til 4,9 millioner.

Forklaringene som går igjen blant utelivsaktørene er:

  • Kutt i skjenketiden.
  • Folk drikker mer hjemme, og bruker mindre penger på byen.
  • Champagnefaktoren er langt lavere enn under de siste års oppgangstider.Vinnere og tapere

Mens Vinmonopolet og dagligvarebutikkene tjener på at mange bergensere sitter lenge på vorspiel, betyr det at gjestene på byens utesteder ikke rekker å legge igjen like mye penger før kranene skrus igjen.

– Vanlige drikkesteder går oppover, mens utesteder og nattklubber går nedover, sier Frode Hølleland som driver Scotsman, Sjøboden, Engelen, Studenten, Calibar og Tiger Tiger.

For Tiger Tiger bidro skjenkekuttet til et underskudd på 300.000 kroner, mens «vannhullet» Sjøboden gikk hele 3,8 millioner kroner i pluss.

– På Sjøboden har vi folk også tidligere på kvelden, men det er vanskeligere å få til på et vanlig utested, sier Hølleland, som mener bedre drift også er en del av årsaken til det gode resultatet for puben.

Feliz er også blitt hardt rammet av skjenkekuttet. Ifølge daglig leder Frode Minde ble fjorårsregnskapet også negativt påvirket av regnskapstekniske forhold rundt overtakelse av eierselskapet.

Redusert bemanning

Per Jørgensen i KJS Servering driver Contra og en rekke utesteder på Zachariasbryggen. Tallene for disse er samlet i ett selskap og er derfor ikke med i oversikten.

– Folk sitter lenger hjemme og spiser og drikker. Når man i tillegg kutter i skjenketiden, får vi en dobbel negativ effekt.

Garage er ett av utestedene som tapte penger i fjor. Resultatet før skatt endte på en halv million i minus.

– Vi merket den halvtimen som ble tatt vekk veldig godt, og det slo negativt ut på resultatet. Dette har rammet hele bransjen og for oss har det ført til at vi har måttet redusere i bemanningen, forteller daglig leder for Garage, Henning Roar Christensen.

Artikkelen fortsetter under grafikken.

Frykter ny skjenkestopp

For både Pingvinen og Fotballpuben gikk omsetningen ned i 2008.

– Vi hadde ingen automatinntekter i fjor, prisene ble satt for lite opp i forhold til leverandørenes priser, og vi mistet mye omsetning blant annet fordi Brann-kampene ble sendt på mer ugunstige tidspunkt, sier daglig leder for Fotballpuben, Frank Binner.

Blant de typiske nattklubbene er det bare Ditlef/Exodus og Contra som kan vise til økt omsetning.

– På Contra er det jevn og god trafikk. Fjoråret var et normalår, sier Per Jørgensen i KJS Servering. Han frykter konsekvensene av eventuelt enda tidligere skjenkestopp.

– Det ville vært en katastrofe. Det er tross alt en lovlig bransje vi driver i, så da synes jeg det er urimelig å begrense virksomheten vår på denne måten.

– Overetablering i bransjen

Den totale omsetningen til utestedene i oversikten endte på litt over 160 millioner kroner i fjor. Resultatet ble beskjedne 4,9 millioner kroner.

– Lønnsomheten er lav i restaurant— og utelivsbransjen, slik er det også i gode tider. De senere år har vært veldig gode for norsk næringsliv, men vi ser at denne bransjen ikke tar del i oppturen på samme måte, sier Clas Delp, forbundssekretær i Fellesforbundet.

Han tror årsaken er sammensatt.

– Bransjen har høye personal- og råvarekostnader, i tillegg har det vært en overetablering i bransjen, sier Delp som ønsker seg et strengere regelverk for å kunne starte opp innen restaurant- og utelivsbransjen.