Les også:

— Det er meget uheldig dersom statslederne ikke blir enige om en redningspakke for Hellas i dag. Det vil være en kritisk situasjon, sier økonomiprofessor Steinar Holden ved Universitetet i Oslo.

I forkant av dagens EU-møte har det allerede kommet frem at Tyskland og Frankrike er enige om en gresk krisepakke, etter at Frankrikes president Nicolas Sarkozy og Tysklands forbundskansler Angela Merkel hadde et møte som varte helt til klokken to natt til torsdag.

Vanskelig å vite

Holden mener det er vanskelig å vite hvor ille det kan bli.

— Det er fortsatt en stor skepsis til at Hellas betaler sin gjeld. Noen tror dette kan bli like ille som kollapsen av Lehman Brothers, men det tror jeg er lite sannsynlig.

— De dramatiske konsekvensene av den bankkollapsen skyltes mangel på oversikt over problemene. Dette førte til at bankene ikke stolte på hverandre, og dermed nektet å låne hverandre penger som førte til likviditetskrise, sier han.

Økt bekymring

Men Holden legger til at det er økt bekymring for de gjeldstyngede landene nå.

— Det er økt bekymring for bankene som har lånt ut mye til disse landene. Dersom disse bankene får problemer så vil dette føre til vansker for de andre bankene som har lånt disse bankene penger.

- Dersom EU-landene ikke klarer å bli enige idag, og heller ikke fremover, kan det føre til at euroen ryker. Men jeg ser det som lite sannsynlig, understreker han.

Professoren tror at euroen er kommet for å bli.

— Jeg tror ikke på bedre løsninger uten euroen, påpeker han.

Hellas kan bli kastet ut av EU

Dag Harald Claes er professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo. Han ser for seg to worst case-scenarioer dersom man ikke kommer til enighet rundt en redningspakke til Hellas.

- Det ene er at Hellas blir kastet ut av Euro-sonen. Det andre er at hele Euro-samarbeidet bryter sammen og at Euro-landene går tilbake til sine nasjonale valutaer. Det siste er dramatisk og veldig lite sannsynlig, sier han.

Clases påpeker samtidig at EU er mye mer enn Euro-samarbeidet:

— En Euro-krise vil ikke ødelegge det brede EU-samarbeidet. EU kom før euroen.

Tror det blir løsning

Dag Harald Claes tror derfor man kommer frem til en løsning i dagens møte ettersom Tyskland og Frankrike allerede har kommet til enighet.

— Tyskland er avgjørende. Hvis de legger hele sin tyngde bak blir nok en redningspakke vedtatt, sier Claes.

Han peker på at Tysklands makt i EU er stor, ikke bare formelt, men også uformelt. Og med Frankrike på laget står landet ennå sterkere.

— Tyskland og Frankrike har vært drivkraften i EU siden tidenes morgen, sier Claes.

Ingen bankskatt

Det er foreløpig få lekkasjer fra gårsdagens møte mellom de to statslederne. Det meste av innholdet holdes hemmelig før møtet mellom de 17 statslederne, skriver Le Figaro.

Det er imidlertid klart at det ikke blir noen bankskatt, ifølge Financial Times. Dette er en stor seier for forbundskansler Angela Merkel, som hele tiden har ment at det ville ta for lang tid å gjennomføre dette.

Det var ment at bankskatten ville skaffe 50 milliarder euro. Men bankene var sterkt imot denne idéen og truet med å gå rettens vei for å forhindre at den ble innført.

Redringspakken som diskuteres i dag vil trolig forlenge Hellas nedbetalingsplan til 30 år, og lånepakken vil delvis basere seg på bidrag fra private aktører.

Flere av banksjefene i de største europeiske bankene vil få mulighet til å delta i diskusjonene.