Noen timer før avstemningen var det fortsatt helt uklart om så mange av Berlusconis partifeller vil gå imot ham at regjeringen faller. Avstemningen finner etter planen sted ved 16-tiden.

Reuters melder tirsdag at sjansene for at han blir tvunget til å gå av, er svekket fordi opposisjonen kan komme til å la være å stemme. De vil med det vise at de ikke støtter ham, men samtidig ikke hindre godkjenningen av fjorårets statsfinanser.

Tillitsvotum

Sentrum-venstre-partiene har imidlertid kunngjort at de forbereder et eget mistillitsvotum mot Berlusconi i løpet av noen få dager.

Dersom regjeringssjefen taper tirsdagens avstemning, kan Berlusconi komme til å gå av umiddelbart, eller han kan bli beordret av president Giorgio Napolitano til å holde et tillitsvotum.

De siste dagene har italienske medier meldt at mellom 20 og 40 av regjeringens folkevalgte vil stemme nei, mens Berlusconi selv har insistert på at han har sikret seg et flertall. Han avviste mandag også hardnakket rykter om at han kom til å gå av før avstemningen.

— Må gå

Oppslutningen om Berlusconi i den italienske befolkningen er nå på rekordlave 22 prosent.

— Situasjonen er nå så alvorlig at jeg synes han skal gå av. Nå trenger Italia at det gjennomføres konkrete tiltak mot krisen, sier Simona til NTB på gata utenfor Silvio Berlusconis bolig i Roma.

I finansmarkedene er det mange som ønsker Berlusconis avgang. Tilliten der og hos internasjonale ledere til at statsministeren får de nødvendige økonomiske reformene gjennom, er nærmest ikke-eksisterende.

Men selv om Berlusconi skulle bli tvunget til å gå, vil det fortsatt være svært usikkert om en ny regjering vil takle tillitskrisen og få presset gjennom nødvendige kutt.