Gledar du deg til vinteren? Me satsar på at snøen kjem tidleg og planlagd sesongopning er 15. november! Slik lød meldingen på Twitter i september fra Myrkdalen Fjellheiser. For fire dager siden måtte de innse at værgudene ikke ville det slik at sesongen kunne få en tidlig start. Nå venter de på kulde og snø.

Trenger tre minus

— Det ser i øyeblikket ikke så veldig lovende ut med forholdsvis mildt vær og ingen nedbør. Men får vi temperaturfall under tre minus kan snøproduksjonen settes i gang slik at vi får lagt en god såle, sier daglig leder John Ivar Norheim i Myrkdalen Fjellheiser.

Han understreker at de ikke er uvante med at snøen lar vente på seg i november.

— Det er foreløpig ikke noen uvanlig situasjon. Ofte har vår åpning vært første uken i desember. I fjor var det sesongstart 23.november. Det ser det ikke ut til at vi rekker denne gangen, sier Norheim som følger værmeldingen kontinuerlig.

— Når det er så stabilt som nå blir frekvensen litt lavere. Men jeg er innom og sjekker langtidsvarselet et par ganger daglig, sier John Ivar Norheim.

HØSTFARGER: Heller ikke Røldal skisenter har snø å snakke om. - Jeg er forsåvidt glad til fordi vi har investert i stolheis som skal stå ferdig i midten av desember, sier daglig leder Oddavr Bratteteig.
Røldal skisenter, webkamera

I Bavallen er de mer tålmodige.

— Vi har alltid en drøm om å åpne første uken i desember, og derfor er det ingen hast her ennå. Men kommer det minusgrader nå starter vi snøproduksjonen, sier daglig leder Anna Bryn i Voss Fjellheiser og Resort.

Starter snøproduksjon

Heller ikke i Røldal er det snøforhold til å stå på ski ennå.

— Vi har ti centimeter øverst i anlegget, men det er alt. Men det ser ut til at vi kan starte snøproduksjon denne uken om været blir slik som meldt, sier daglig leder Oddvar Bratteteig i Røldal skisenter.

Han synes egentlig det har vært greit å være uten mye snø til nå.

— Fordi vi har bygget mye nytt er det OK at de store nedbørsmengdene har uteblitt. Vi har fått på plass en ny ekspressheis som er klar i midten av desember, og det arbeidet er greit å gjøre uten for mye snø. Før vi fikk snøkanoner var andre juledag en normal åpning på vår sesong, så årets situasjon er nokså normal for vår del.

Langrenn på Geilo

For vestlendinger som trenger skiføre er løsningen å reise østover. På Geilo er det ikke åpne alpinløyper, men det er mange kilometer med langrennsspor.

— Vi har 16 kilometer med langrennsløype inn til Prestholt fra Geilo. I tillegg er det rullet løype for skøyting Ustedalsfjorden rundt. Det er også både klassisk og skøytespor på Geilo skistadion forteller turistsjef Pål K. Medhus på Geilo.

MYE FOLK: Turistsjefen på Geilo hadde talt 70 biler kloken ni i dag morges på parkeringsplassen der skiløypene startet. Her fra Geilo Skistadion.
Geilo IL webkamera

— Men alpinløypene mangler snø?

— Ja, de er avhengige av mer snø. Men slik forholdene ser ut nå fremover med lavere temperaturer ser det lovende ut for kommende uke. Etter det jeg forstår trenger de tre dager med kunstsnøproduksjon for å kunne åpne. Dermed kan det muligens skje allerede til neste helg, sier Pål K. Medhus.