Bt.nos teknoblogger Tor Erik Gregersen postet i dag tidlig en blogg om såkalt «key bumping» på bt.no, og siden har det tikket inn med respons fra bekymrede lesere. Utgangspunktet er flere videoinnslag på nettstedet YouTube.com, som nå går som en kule verden over.

«Key Bumping» er kort fortalt en måte å file nøkler på, som gjør at de med et kakk kan brukes til å åpne de fleste dører.

-Vi kjenner til metoden, men kjenner ikke til at det har vært brukt i Norge, sier Preben Sandborg Røe, informasjonsdirektør i Finansnæringens Hovedorganisasjon, til bt.no.

— «Bumpkey» kan bare brukes på sylinderlåser. De kan ikke brukes på såkalte tilholderlåser. Veldig mange norske ytterdører har en tilleggslås som er av tilholder-typen. Veldig mange boliger har nå også installert alarm. Det er imidlertid viktig at låsene og alarmen blir brukt, formaner informasjonsdirektøren.

¿- Vi kartlegger nå hvorvidt «bumpkey» kan tenkes å bli et problem i Norge, og hvordan forsikringsnæringen bør forholde seg til det, føyer han til.

Kartleggingen skal finne ut av følgende:

¿ Hvor effektiv «bumpkey» er.

¿ Hvor krevende det er å bruke i forhold til annet dirkeutstyr som er på markedet.

¿ Hvorvidt bruk av «bumpkey» kan spores i etterkant.

Les Gregersens teknoblogg her!

YouTube