Streiken i byggebransjen kom brått på mange av de som ble tatt ut i konflikten, og enkelte ga i går uttrykk for at de ikke vet hvorfor de streiker.

Derfor var det neppe uventet at det ble storinnrykk da Fellesforbundets avdeling 747, Unionen fagforening, hadde streikemøte på konferansesenteret i Haakonsgaten onsdag formiddag.

Informasjon på polsk

— Nå skal vi sørge for at medlemmene får forståelse for grunnlaget for streiken. Vi hadde satt ut 350 stoler til møtet, men det kom godt over 1000 personer. Vi måtte dele møtet inn i to puljer, sier avdelingsleder Mads Wiik Kleven.

Det siste er ifølge fagforeningslederen spesielt viktig når det gjelder de utenlandske byggearbeiderne, og en del av møtet ble derfor holdt på polsk. Kleven anslår at det var omtrent 150 polske byggearbeidere på streikemøtet.

— De sliter enda mer med å få informasjon enn de norske arbeiderne, og de er i høyeste grad berørt av dette med minstelønn, så det er viktig å få dem til å forstå hvorfor vi streiker, sier Kleven.

Saken fortsetter under videospilleren.

Streikepatruljer

Etter møtet blir det laget streikekafé og tatt ut streikevakter. Det skal også settes opp patruljer som skal ut på byggeplasser der det er mistanke om streikebryteri.

— På streikekafeen får vi laget lister over alle byggeprosjektene vi holder på med nå. Vi skaffer oss oversikt over alle de store byggeplassene, og så oppretter vi patruljer som er klare til å rykke ut hvis det oppstår konflikter.

Kleven regner med at det allerede foregår streikebryteri på enkelte byggeplasser.

— Det vil alltid være noen som prøver seg, sier han.

STINN BRAKKE: Det var smekk fullt i konferansesenteret på Scandic Hotel, og møtet måtte tas i to puljer. Foto: Sonja Ystaas