Line Dixon (33) og Cato Fjelde (37) har vært kjærester i to år, og flyttet sammen i juni i år. Da hadde de solgt hver sin leilighet og kjøpt nytt sammen.

— Vi ville vite hva vi hadde til rådighet, sier Fjelde til Aftenposten.

Begge er opptatt av å få det ryddig rundt kjøpet av den nye leiligheten. De har ordnet det slik at de betaler hver sin ulike del av boliglånet, mens bare en av dem stilte med egenkapitalen. Dessuten lånte de litt ekstra til oppussing og kjøp av møbler og utstyr.

Overraskelser

Med ulikt lønnsnivå, og ulik økonomisk innsats ville de vite hvordan dette skulle føres i selvangivelsen.

Letingen etter svar ga dem flere aha-opplevelser. Nå har de bestemt seg for å lage en samboeravtale.

De vil gjøre det nå. Det kan fort bli vanskeligere å gjøre det senere.

  • Vi har venner som har bodd sammen i noen år. Det er fort å la det gå i glemmeboken, sier Dixon.
  • Men er ikke dette fokuset på penger litt uromantisk?
  • Vi har vært sammen i to år og begge er over tretti år. Da er det lov å være litt fornuftig også, sier Fjelde.
  • Dessuten tror jeg kanskje at man bevarer romantikken litt lenger, når vi nå får på plass en avtale om det økonomiske, smiler Dixon.

Mange samboere

Ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) er det omtrent 300.000 samboerpar i Norge. 25 prosent av alle som lever i parforhold er samboere. I aldersgruppen mellom 25 og 40 år er 30 prosent samboere.

I en spørreundersøkelse gjennomført at Synovate for DnB NOR oppgir bare 13 prosent av samboerne at de har satt opp testamente og 19 prosent at de har samboerkontrakt.

32 prosent av samboere svarer at de kjenner til de nye arvereglene, men bare 18 prosent av disse mener at de nye reglene har noen konsekvenser for dem.

— Det er lurt å ha tenkt gjennom hva som kan oppstå om én faller fra - eller bare flytter ut, sier forbrukerøkonom Sidsel Sodefjed Jørgensen i DnB NOR.

Selv om flere lovendringer har gjort at rettighetene og reglene for gifte og samboere har nærmet seg, er det langt igjen til full likestilling.

  • At samboere og gifte er likestilte er en stor misforståelse, sier Sodefjed Jørgensen.
  • Det er ingen generell likebehandling av samboere og ektefeller i lovverket. Samboere behandles som ektefeller på enkelte områder og som enslige på andre, opplyser Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet på sin hjemmeside.

Vanskelig å ta igjen

Det er bare gjennom en samlivsavtale at samboere langt på vei kan likestilles med gifte. Jo lenger samlivet har vart, desto vanskeligere blir det å skrive samlivsavtale, og desto større kan følgene av et brudd bli.

— Jeg anbefaler heller andre former for ekstremsport enn å inngå samboerskap uten samlivsavtale. Få orden på det formelle, så kan du heller konsentrere deg om å hoppe i fallskjerm på ordentlig, sier advokat Dag Are Børresen i Help Forsikring.

Ser du nytten i samboeravtale? Bruk kommentarfeltet under!