Familiebutikken selger barneklær og — utstyr på nett. De tilbyr en nedbetalingsløsning.

Men priseksemplene butikken opererer med, bør få kundene til å rygge. Se bare her:

  • En Troll ullfleece-jakke kan kjøpes med en delbetaling på bare 13 kroner måneden. Den totale kredittkostnaden vil da være 1455 kroner, 668 prosent mer enn kontantprisen. Det vil ta ni år og fire måneder å betale ned jakken.
  • En Troll-longs i ull kan kjøpes med delbetaling på bare ni kroner måneden. Total kostnad vil være 1325 kroner, eller 969 prosent av kontantprisen. Dette plagget ville vært nedbetalt etter tolv år og tre måneder.

- Folk er ikke så dumme

  • Ingen kunder har valgt disse nedbetalingsløsningene. Folk er ikke så dumme, sier daglig leder Morten Hansen i Familiebutikken.

Årsaken til de ekstreme priseksemplene er ifølge Hansen at kredittfirmaet de benytter, setter automatisk inn lavest mulige delbetaling i produktomtalen.

— Kundene kan selv velge størrelsen på avbetalingene, sier Hansen.

Grunnen til at Familiebutikken tilbyr denne formen for nedbetaling, er at de da får bedre betingelser for fakturabehandling i kredittselskapet.

— Mange av våre kunder ønsker å betale med faktura, slik at de får sett varen før de betaler den, sier Hansen.

Familiebutikken er slett ikke den eneste nettbutikken som foreslår vanvittige avbetalingsløsninger. Denne adapteren hos Komplett kan kjøpes kontant for 49 kroner, eller for 889 kroner ved å betale fire kroner måneden.

- Lovlig

Kommunikasjonsrådgiver Martin Skaug Halsos i Forbrukerrådet sier til bt.no at det ikke finnes noe tak på hvor høy den effektive renten kan være ved nettkjøp.

— Så lenge firmaet opplyser om hvor høy totalsummen blir, er dette lovlig, sier Halsos.

Forbrukerrådet mottar ikke mange klager om monsterrenter i nettbutikker, ifølge Halsos.

— Det er opp til forbrukeren selv å vurdere. I eksempler som dette vil det kanskje være lurt å vente med å kjøpe til man har pengene, sier Halsos.

Har du sett andre renterariteter på nett? Fortell gjerne i kommentarfeltet!