BT starter 2013 med å lansere miniprosjektet «Disse eier Bergen». I tillegg til flere artikler i papiravisen, har vi utviklet et interaktivt kart hvor du selv kan se eiendommene til en rekke av de største aktørene i byen.

Gi oss tilbakemelding!

I kartet kan du klikke deg helt ned til enkelteiendommene til en rekke av de største, private aktørene i Bergen.

Oversikten er basert på opplysninger fra Norsk Eiendomsinformasjon og er med ett unntak kvalitetssjekket av aktørene selv. Dersom du likevel skulle komme over feil — eller har andre innspill - vil vi gjerne at du sender oss en e-post på adressen okonomi@bt.no .

Personene vi har plukket ut og tatt med i oversikten er valgt med bakgrunn i innspill fra meglere og ulike eiendomsaktører. I tillegg har vi altså tatt med med dem som står oppført med flest eiendommer i Norsk Eiendomsinformasjon. Ettersom eiendommer ofte eies gjennom egne aksjeselskaper - og ikke personlig - kan det være større aktører som ikke er med i kartet vårt. Vi vil gjerne ha innspill fra deg dersom du vet om andre store eiendomsbesittere.

Familier på toppen

Hele fem av de ti største private boligutleierne i Bergen er familier. De tre aller største er:

1. Langlo-familien

Leier ut 358 boliger i Bergen. Eiendomsimperiet ble i sin tid bygget opp av tidligere høyesterettsadvokat Rolf Langlo. I dag er det barnebarnet Rolf Bastian Langlo (34) som er den største eieren. Eier over 30 bygårder i blant annet Sandviken, på Nordnes og Møhlenpris.

2. Bruviks Eiendommer

Leier ut 138 boliger i Bergen. Eies av Anni Johanne Bruvik (76) og datteren Marianne H. Bruvik Stene (41). Har i over 50 år drevet med utleie av lokaler til både bolig og næring. Sitter i dag på flere bygårder i Fjøsangerveien og Bergen sentrum.

3. Brødrene Sævig

Leier ut 104 boliger i Bergen. Brødreparet Tor Audun (50) og Per Christian Sævig (55) har i løpet av drøyt ti år bygget seg stort opp innen utleie i Bergen. Eier og leier ut i overkant av hundre boliger i Bergen, hovedsaklig på Nygårdshøyden.

- Lukrativ investering

I dagens papir-BT kan du lese mer om dem som driver størst innen boligutleie i Bergen. Mange av dem gjør gode penger.

- I dag er det veldig lukrativt å eie bolig for utleie, sier NHH-professor og historiker Ola H. Grytten.

Han trekker frem fire ulike forhold:

  • Høye utleiepriser
  • Lave renter
  • Lav boligbygging
  • Mange utleiere har kjøpt bolig­ene da prisene var langt lavere enn i dag

Har ikke alltid vært slik

- Dersom vi tar vekk kriseårene, har bolig for utleie siden 1970-tallet vært et veldig gunstig investeringsobjekt. Få andre investeringer har gitt like stor avkastning, sier Grytten.

Ifølge Grytten er det likevel lett å se seg blind på den voldsomme utviklingen de siste 30 årene.

- I et lengre perspektiv har ikke boliginvestering vært spesielt gunstig. Realprisene på boliger var omtrent de samme i 1995 som i 1899, sier professoren.

Det store skiftet kom på slutten av 1970-tallet og begynnelsen av 80-tallet. Da ble både kreditt- og boligmarkedet i Norge sluppet fri. Blant annet ble det slutt på regulering av leiepriser, noe som bidro til økte bolig­priser.

BOLIGBARONen: Tor Sævig og familien eier 104 boliger i Bergen.
ROAR CHRISTIANSEN