Bergen kommune lanserer nå en ny tjeneste for alle som vil søke på plan— og byggesaker. Os, Voss, Askøy, Sund og Kvinnherad er også med på prosjektet.

Applikasjonen «Kommunekart» gir detaljerte kart og flybilder for hele Norge. Bare i Bergen kan du boltre deg i 1956 adresser, 5322 steder og 77759 eiendommer.

— Du kan se hvis naboen har byggemeldt en garasje eller et uthus, sier markedssjef Eva Fjærestad i Norkart til BT.

I Bergen kan du kun se ferdigbehandlete byggesøknader.

Alle planer der du er

Norkart har solgt appen til 60 norske kommuner. Den fungerer både til Android og for de som bruker Apple-produkter, og gir oversikt over samtlige planer og eiendommer i kommunen.

STORE PLANER: Norkart har solgt tjenesten til 60 kommuner i Norge. Markedssjef Eva Fjærestad sier de har planer om å utvikle tjenesten.
NORKART

Det betyr at du kan finne informasjon om byggesøknader eller få vite hvilke planer som er på gang der du bor. Eller der du måtte befinne deg med mobilen.

— Den gjenkjenner hvor du er, slik at du raskt får opp plandetaljer for det stedet du er når du åpner appen, sier Filip Rygg (KrF), byråd for byutvikling, klima og miljø i Bergen.

Han tror særlig arkitekter, byggmestre, meglere og byplanleggere kan ha glede av nyvinningen.

— Også den vanlige mannen i gaten får glede av dette. Appen gjør at du raskt finner reguleringsstatus og all annen relevant informasjon for eiendommer i hele Bergen, sier Rygg.

Alltid oppdatert

Innholdet er synkronisert med behandlingen av planer og byggesaker på kommunens nettsider, slik at informasjonen til enhver tid er oppdatert.

Den gjenkjenner hvor du er, slik at du raskt får opp plandetaljer for det stedet du er når du åpner appen Byråd Filip Rygg

— Bergen skal være en åpen kommune der det er lett å finne informasjon. I dag bruker mange nettbrett og smarttelefoner, og da er det viktig å være tilgjengelig også der, sier Rygg.

Markedssjef Fjærestad i Norkart er svært fornøyd med responsen.

Mens Apples nye kartløsning floppet i fjor høst og den ansvarlige fikk sparken - de hadde for eksempel glemt Vågen i Bergen, fikk den norske konkurrenten en pangstart.

— Kommunekart var den mest nedlastede kartapp-en på iPad på et tidspunkt. Dette kan bli stor butikk, og det kommer inn flere og flere ønsker. Vi har ideer om 3D og at du kan få minside-opplysninger med avgifter og liknende, sier Fjærestad.

For Bergen kommune er det imidlertid en billig løsning. De betaler etter det BT forstår noen tusenlapper i abonnementavgift.

Amobil testet den nye tjenesten i november, og ga den terningkast 5. De konkluderer med at Kommunekart gir mer detaljert info enn Apple og Googles løsninger.

— Å finne frem i offentlige registre kan være en utfordring, og det er først og fremst her Kommunekart har sin styrke, skriver nettstedet.

Her finner du Kommunekart:

-Last ned til iPhone

-Last ned til Android