I en fersk undersøkelse analyseselskapet Norstat har gjort for Amesto, kommer det frem at 49 prosent av lønnstakere under 30 år, har oppdaget feil på lønningsslippen. 13 prosent sjekker ikke lønnsslippen i det hele tatt.

Nå oppfordrer lønnstakerorganisasjonen LO og Fellesforbundet alle arbeidstakere til å selv føre timelister, og ha kontroll.

— Det viser at det er viktig å sjekke lønnsslippen, sier Janny Ann Hammerø, avdelingsleder og informasjonssjef i LO, til aftenposten.no.

Sjokkert

Fellesforbundet synes tallene er altfor høye.

— Jeg synes umiddelbart det høres veldig mye ut, oppmot 50 prosent er jo utrolig, sier Reidar Lundemo, leder for tariffavdelingen.

Lundemo mener at det er mange bedrifter som nå må ta seg sammen.

— Det er viktig at man får den lønna man skal ha. Dette betyr at det er en del bedrifter som har en lang vei å gå, sier han.

Akkord og timelønn

1000 arbeidstakere i Norge har deltatt i undersøkelsen som viser at tilsammen 41 prosent har fått feil lønn iløpet av sitt arbeidsforhold.

Lundemo tror at det kanskje er bransjer hvor folk jobber på akkord, at det kan bli rot i lønningene.

— I tillegg er grupper som jobber på timelønn mer utsatt enn de som har månedslønn, ettersom utbetalingene da er mer varierende, sier Lundemo.

Regionale forskjeller

Feilutbetalingene er lavest i Midt-Norge, og høyest i Nord-Norge, på henholdsvis 36 og 48 prosent. I Oslo har 39 prosent svart at de har oppdaget feil.

«Ikke brysomt»

Samtidig viser undersøkelsen at 4 prosent av bedriftslederne ser på lønnsutbetalinger som brysomt.

— Det trenger nødvendigvis ikke være negativt, hvis det betyr at de har full kontroll. Dersom det er et uttrykk for at de ikke har fokus på lønn er det derimot skummelt, sier Arild Spandow, administrerende direktør i Amesto AccountHouse.

— Hvis man har lønnsfunksjonen «inhouse» må man ha like god risikostyring som for andre forretningskritiske områder i bedriften, sier Spandow.

Si din mening i kommentarfeltet under!