• Det myke gullet manglet i hyllene, og Tine fikk problemer med å forklare seg.

    FOTO: Heiko Junge/NTB Scanpix

Sjefene forlater Tine

Mens toppsjefen studerer ledelse i Europa, har Tine vært gjennom smørmangel. På kort tid har det blitt kjent at både styrelederen og pressesjefen forsvinner.

I løpet av det siste året har Tine hatt mye å stri med. Foruten mangel av meierismør, har de «gjenværende» i Norge måttet forsvare at konsernsjef Hanne Refsholt tok et år studiepermisjon fra i høst.

Allerede i februar i år ble det kjent at styreleder Trond Reierstad ikke innstilles til gjenvalg av valgkomiteen i Tine. Det ble kritisert at han hadde for lav profil, pluss at en del reagerte på at han tok over 900.000 kroner i honorarer som styreleder i fjor.

Onsdag ble det kjent at også kommunikasjonsdirektør Elisabeth Morthen i Tine trekker seg fra jobben.

Avgått kommunikasjonsdirektør Elisabeth Morthen i Tine.

FOTO: Foto: Tine

Hennes avgang skyldes at selskapet ikke har hatt god nok kommunikasjon ut mot publikum knyttet til de utfordringene Tine har hatt det siste halve året. Men hun har også møtt kritikk for å ikke å ha klart å informere egne eiere godt nok.

- Jeg må kjenne at jeg har støtte i organisasjonen. Når jeg får den kritikken jeg har fått, er det naturlig å ta konsekvensene av kritikken, sier Morthen til Nationen.

Smørmangel ga lederkrise

Det mest omtalte problemet, hvor Tine virkelig har satt seg i en vanskelig situasjon, er smørmangelen.

I måned etter måned måtte kommunikasjonsavdelingen i Tine forsvare at norske butikker ikke hadde noe så trivielt og tilsynelatende selvsagt som norsk meierismør.

Smørmangel kan vare til våren I februar ble det klart at styreleder Trond Reierstad ikke innstilles til gjenvalg, hvor kritikken blant annet har gått på at han har blitt opplevd som utydelig og usynlig både internt i Tine utad for selskapet.

Han er ikke uten videre enig i kritikken.

- Jeg tar den kritikken til etterretning, sier styreleder Trond Reierstad i Tine.

- Men du vil ikke si noe?

- Nå skal vi ha årsmøte i Tine. Vi får ta den debatten der. Jeg mener det er til selskapets beste at jeg nå fokuserer skarpt på mine oppgaver som styreleder i Tine. Valg av nytt styre er en eierdemokratisk beslutning som hører årsmøtet til, sier han.

Årsmøtet skal være onsdag og torsdag i neste uke.

Kjøpte importkvoter av smør

Problemet med smørmangelen var at Tine først på et veldig sent tidspunkt lot det skinne gjennom hvor stort problemet med mangelen av smør egentlig var.

Tine takket nei til smør i oktober Hele tiden var gjengangeren overfor pressen at problemet snart ville løse seg. På bakrommet drev Tines konsernledelse samtidig med brannslukking og problemløsing. Blant annet kjøpte de importkvoter for industrismør, slik at de kunne selge mer av bordsmøret ut mot befolkningen.

Problemet ble kjent for Tine allerede i august, men først opp mot jul, da problemene fremsto som uunngåellige ble det gjort tiltak slik at Tines eiere, norske melkebønder, ikke tapte penger på å produsere mer melk og dermed fløte og smør.

- Har Tine hatt en god nok konsernledelse i Hanne Refsholts fravær?

- Styret oppfatter helt klart at vi har en veldig kompetent konsernledelse med Stein Øiom som konstituert konsernsjef, sier Reierstad.

- Har dere vurdert å kalle tilbake Refsholt fra utlandet?

- Hun har studiepermisjon og studerer i England og Frankrike. Det er viktig at hun fullfører dette, fordi det vil tilføre Tine viktig kompetanse, sier styrelederen som etter alt å dømme blir skiftet ut mot slutten av neste uke.

Les også:

Gjør Tine alt slik de skal?

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Siste fra Økonomi

- Er du oljearbeider, må du ha noe å holde på med når du er hjemme. Ellers blir du helt gal.

Ole Jensen har jobbet skift i 40 år. Når han er hjemme bruker han tid og penger på det han elsker mest: motorsykler.

Her snudde far og sønn
konkurs til milliongevinst

- Det var full kollaps, men vi har startet på nytt igjen og vært heldige.

Torger Reve: «Avlys kampen mellom Øst- og Vestlandet»

Sysla: Vestlandet må slutte å profilere seg som en landsdel med dårlige veier og et tiltakende hovedstadskompleks.

Fiaskovinteren betyr
ingenting. I Eikedalen
er de tjokk av penger

Skisenteret i Eikedalen er en pengemaskin. I år blir et unntaksår med stenging i påsken, men siden 1999 har skisenteret skuffet inn 45 millioner i samlet overskudd før skatt.

I morgen smeller
det i boligmarkedet

Er du rask, kan du gjøre boligkupp, sier professor.