Interesseorganisasjonen som inntil i går het Siviløkonomene har skiftet navn. Fra i dag av skifter organisasjonen for alle med høyere utdanning innen økonomisk og administrative fag navn til Econa.

Ifølge en pressemelding fra Mynewsdesk kommer navneskiftet som en direkte følge av Kvalitetsreformen innen høyere utdanning fra 2003.

Mens en siviløkonomtittel tidligere hadde vært fireårig, ble alle utdanninger i Norge i 2003 presset inn i malen med treårige bachelorgrader og femårige mastergrader.

17.000 medlemmer

Selv om blant annet Norges Handelshøyskole (NHH) bestemte seg for å gi sine mastergradsstudenter sidetittelen «siviløkonom», ble det vanskeligere å kommunisere den tidligere så sterke merkevaren.

Dette er altså bakgrunnen for at Siviløkonomene i dag skifter navn til Econa. Organisasjonen har i dag 17.000 medlemmer og 14 lokalavdelinger.

— Unge opptatt av mastergrad

NHH-dekan Ivar Bragelien er leder for det nasjonale rådet for økonomisk-administrative utdanninger. Han har også registrert at oppmerksomheten rundt siviløkonomtittelen har endret seg.

— Jeg føler at siviløkonomtittelen står sterkt i dagligtalen, men de unge som studerer er gjerne mest opptatt av at de tar en mastergrad, sier Bragelien.

Rådet som ledes av Bragelien har vedtatt at siviløkonomtittelen nå kun kan gis til studenter som har fullført en mastergrad i økonomi og administrasjon.

— Tittelen krever en bred mastergrad, sier Bragelien.

- Betyr minst for NHH

Mens det før 1980 var kun NHH som kunne tildele siviløkonomtittelen, er det nå ni studiesteder i Norge som i dag kan tildele en slik tittel.

— Hvilken skole du har gått på betyr nok mer enn tidligere, sier Bragelien, som legger til at det er klart vanskeligst å komme inn på NHH.

— NHH er nok minst avhengig av siviløkonomtittelen. Men dersom man har tatt graden ved et universitet hvor det tilbys en rekke ulike utdanninger, vil man nok legge mer vekt på siviløkonomtittelen, sier han.