Les også:

Mittoppdrag.no kaller seg Norges største anbudstjeneste og har ifølge egen nettside mer enn 110.000 bedrifter i sitt register.

Mediehuset Nettavisen eier tjenesten sammen med Vestover AS. En rekke aviser i A-pressen, deriblant BA, samarbeider også om tjenesten.

Endret praksis

På nettsiden kan firma registrere seg for å komme i kontakt med kunder som ønsker anbud for å få utført oppdrag. Alt fra snekkere og rørleggere til eiendomsmeglere og skilsmisseadvokater har registrert seg hos mittoppdrag.no.

Det har også vært mulig for kunder å skrive egne omtaler av leverandørene. Både positive og negative tilbakemeldinger ble publisert.

Men før helgen sendte mittoppdrag.no en e-post til sine bedriftskunder om at de heretter skal slippe å få kritikk i fanget på nettsiden, skriver Bergens Tidende.

Mål: Øke inntjeningen

«Vårt mål har jo alltid vært å øke inntjeningen til betalende kunder så mye som mulig. Å publisere negative omtaler er jo ikke forenlig med dette målet, så derfor har vi nå besluttet å skjule omtaler med terningkast mindre enn 4», skriver mittoppdrag.no, ifølge BT.

Selskapet legger til at dette gjelder kun betalende kunder:

«Omtaler av bedrifter uten et abonnement vil fortsatt publiseres usensurert.»

— Skikkelig drøyt

  • Dette er skikkelig drøyt. Det går ikke an å føre forbrukeren bak lyset på denne måten, sier Pia Kleppe Marken, regiondirektør i Forbrukerrådet i Hordaland til BT.

Kleppe Marken mener mittoppdrag.no trolig bedriver villedende markedsføring, som er ulovlig.

  • Uansett er dette å forlede kundene. Det som er mest ille i mine øyne, er at veldig mye aktivitet på nettet baserer seg på denne type tilbakemeldinger. Skal du kjøpe noe, er det vanlig å sjekke andre kunders omtaler først. Mittoppdrag.no undergraver hele systemet. Det er ikke bra, sier Kleppe Marken.

Nettavisen ikke informert

Mittoppdrag.no drives av selskapet Vestover AS i Bærum.

  • Dette har jeg ingen kommentar til, sier daglig leder Thomas Granhaug i Vestover til BT.

Etter at bt.no ringte, varslet Granhaug direktør for forretningsutvikling Pål Nisja i Nettavisen.

Nettavisen var ikke informert om sensuren, ifølge Nisja.

  • Vi ser på hele løsningen nå, sier han til BT.

— Men hva synes dere om sensuren?

  • Det tror jeg at jeg har besvart når jeg sier at vi ser på saken. Enten har man tilbakemeldinger fullt ut, eller så har man det ikke, sier Nisja.

Aftenposten og Bergens Tidende er eid av Media Norge, som også eier Finn.no, en av konkurrentene til mittoppdrag.no.