Over 180 dokumenter har ligget på et usikret område på nettstedet til bergensbedriften Allegro. Mange av dokumentene inneholder personsensitive opplysninger.

Etter at BT kontaktet Allegro, er dokumentene blitt sikret.

— Det er meget beklagelig at dette har skjedd, og vi tar grep med én gang, sier styreleder i Allegro AS, Eli Margrete Stølsvik.

Hun har innkalt styret til et hastemøte onsdag.

— Vi må se på hvordan dette kunne skje, hva nettsideleverandøren har gjort feil, hvilke rutiner som ikke er på plass og hva mer vi må gjøre nå. Det vi kan gjøre, det gjør vi, sier Stølsvik.

Resepter og journal

Allegro AS tilbyr språktjenester til bedrifter og privatpersoner, deriblant «statsautoriserte oversettelser av f.eks. rettsdokumenter, pasientjournaler, vitnemål, attester og andre offentlige dokumenter».

Styreleder Eli Margrete Stølsvik sier at feilen trolig har sammenheng med opplastingsfunksjonen på Allegros nettside. Når kundene ber om et uforpliktende tilbud, har de mulighet til å laste opp vedlegg. Det er etter alt å dømme disse vedleggene som har havnet på et usikret område.

— Sikkerhetshullet er nå tettet, understreker hun.

USIKRET: En dom fra Bergen tingrett.

Blant de over 180 dokumentene som lå ubeskyttet var en pasientjournal, resepter, skilsmissepapirer, dommer fra lagmannsretten og tingretten, et pass, fødselsattester, utskrifter fra folkeregisteretm og Nav, en lønnsslipp samt flere vitnemål og attester fra arbeidsgivere.

— Dette er ikke noe vi liker. Man regner jo med at de behandler dokumentene på en forsvarlig og konfidensiell måte, sier en mann fra Vestlandet, som ikke ønsker å stå frem med navn.

Farskapsattesten hans var blant dokumentene som lå ubeskyttet.

— Det kunne vært verre, men det er uansett ikke noe kjekt at sånt ligger offentlig. Det er ikke noe som angår andre. Og personnumrene våre står jo der. Vi har hørt en del om identitetstyverier og hva man helt uskyldig kan bli utsatt for, sier mannen.

Skal avlegge rapport

— Det er forferdelig beklagelig at noe sånt kunne skje. Vi fikk alle forsikringer om at alt som ble lastet opp via kontaktskjemaet ville bli behandlet fortrolig og konfidensielt. Det er et stort sjokk å få høre at det har ligget ute, sier Ove Steinsvik Pedersen, styremedlem i Allegro AS.

At dokumentene har ligget ubeskyttet, betyr ikke nødvendigvis at de er blitt lest av andre.Det har bare vært mulig å se dokumentene ved å vite om den nøyaktige nettadressen. Den har ikke vært publisert noe sted, men kan være mulig å gjette seg til.

— Dersom noen har funnet frem til dokumentene, har det skjedd ved en tilfeldighet, sier Steinsvik Pedersen.

Dokumentene har vært lastet opp fra november 2010 og frem til dags dato. Det er foreløpig uvisst hvor lenge de har ligget ubeskyttet og hvor mange som eventuelt har vært inne og lest dem.

Nettsideleverandøren undersøker saken og skal avlegge rapport onsdag.

USIKRET: Resepter, skilsmissepapirer, et pass, fødselsattester, Nav-vedtak og utskrifter fra folkeregisteret var blant dokumentene.