Det var 24. august 2012 at mannen ble pågrepet av politiet i Vilhelm Bjerknes vei på Landås. Da hadde han 1,68 gram heroin og et halvt gram hasj på seg. I avhør sa han at han kommet til Norge få dager tidligere, og to dager senere ble han løslatt.

FORSVARER: Jørgen Riple er forsvarer for mannen som er dømt for hvitvasking.
VEGARD VALDE (ARKIV)

Lite visste politiet at han hadde sendt flere hundre tusen kroner fra Bergen til personer i utlandet.

— Heroinpenger

Da politiet så sjekket valutaregisteret, så de at mannen hadde overført rundt 687.000 kroner fra Bergen til personer i utlandet, blant annet Nigeria. Nå er han dømt til fengsel i to og et halvt år

Mannen brukte sitt eget pass da han overførte pengene fra Western Unions kontorer samt Rias agent i Lyder Sagens gate.

Dette skjedde mellom juni-oktober 2009, oktober-november 2010, juli-november 2011 og mai-august 2012. Totalt var det snakk om 58 transaksjoner.

— Da vi oppdaget dette, utlyste vi pågripelsesordre på ham. Han ble pågrepet raskt og ytterligere etterforskning iverksatt, sier statsadvokat Rudolf Christoffersen.

AKTOR: Statsadvokat Rudolf Christoffersen ba om fire år fengsel for en 34 år gammel mann.
ANDREA STRØMMEN (ARKIV)

34-åringen ble dømt for heleri og hvitvasking av penger fra kriminell virksomhet. Christoffersen mener pengene stammet fra heroinsalg.

Basetreff på Paradis

Politiet har ikke klart å finne ut hvor 34-åringen har bodd mens han var i Bergen, men mener at han kan ha bodd i seg i området rundt Paradis i perioden før han ble tatt.

Dette begrunner politiet med flere treff hans mobiltelefon har hatt på basestasjoner i området.

— Vi er av den oppfatning, men han har selv ikke opplyst hvor han bodde, sier Christoffersen.

Han opererte imidlertid med en adresse i Bjørnsons gate da han sendte pengene ut av landet.

Håpet på mildere straff

Aktor Christoffersen sa i retten at fire år var passende straff.

— Påtalemyndigheten mener straffen er vesentlig for mild. Det er et økende problem at utlendinger kommer til Norge utelukkende for å begå kriminalitet. Profittpotensialet ved deltakelse i salg av heroin er høyt, og de lave straffene virker ikke avskrekkende, sier Christoffersen.

— Ut fra aktors påstand om fire år, er vi fornøyd med at straffen ble lavere. Samtidig hadde vi håpet på en enda mildere straff, parer advokat Jørgen Riple, mannens forsvarer.

I retten kom mannen med flere forklaringer på hvorfor han hadde fått hånd om så store beløp. Han hadde blant annet kjøpt en Toyota Hiace og sendt den til Afrika med brukte hvitevarer.

— Jeg har også samlet flasker og har sendt penger på vegne av andre personer. Jeg vet ikke hva de heter, uttalte han.

- Kalkulert risiko

34-åringen kunne ikke si hvor han hadde truffet disse personene eller hvor de bodde. Retten trodde da heller ikke på ham.

Da han fortalte at han hadde en kreftsyk kone på et sykehus i Nigeria, viste det seg at heller ikke dette stemte. Legeerklæringen angående hennes angivelige kreftsykdom var nemlig falsk.

— For mange er straffen en kalkulert risiko som uansett er verd prisen da fortjenesten ved den kriminelle virksomhet er så høy. Pengene fra narkotikaomsetningen havner på bankkonti i Nigeria, langt utenfor norske myndigheters rekkevidde. Selv om domfelte er dømt til å tåle inndragning av over 730 000 kroner, vil norske myndigheter trolig aldri se noe til disse pengene, sier Christoffersen.

Ifølge dommen fra Bergen tingrett har 34-åringen alene hatt et utbytte på 110.000 kroner på egen narkotikavirksomhet.

Han ble også funnet skyldig i oppbevaring og salg av minst ti gram heroin.