Av de meklerne i Bergen BT har sjekket, kommer Dag Jonny Johannessen best ut. Med en likningslønn på en million kroner i 2000. Året før tjente han også ca. en million. Ketil Strand kommer også svært godt fra det. I 1999 var likningslønnen over 1,2 millioner, i fjor 732.000.

Har kun provisjon

De to meklerne tar oss med til en leilighet de er i ferd med å legge ut for salg. 63 kvadratmeter i Grønnevollen, mellom Kaigaten og Marken. To etasjer, to soverom og vestvendt balkong som «prikken over i-en».

— Slike leiligheter i sentrum er blant dem som er lettest å selge. Etterspørselen er alltid stor, sier Johannessen.

Han tipper den kommer til å gå for rundt 1,3 millioner, kanskje litt over. Av dette får Gjensidige Nor Eiendom 30-35.000 kroner. Av dette igjen havner 5-6000 kroner på hans lønnsslipp. De fleste i bransjen har enten ren provisjonslønn eller en kombinasjon av fastlønn og provisjon. Både Strand og Johannessen har ren provisjon i en trappetrinnsmodell. Provisjonssatsen blir høyere desto mer de selger. Detaljene i systemet er hemmelig, men begge anslår at de i gjennomsnitt haler inn rundt 20 prosent av det Gjensidige Nor Eiendom får.

- Mobilen er alltid på

Begge oppfatter seg selv som selgere. Og godt betalte selgere er de. Også om man sammenlikner med andre i samme bransje. Av de meklerbyråene BT sjekket deler av de ansatte på, skilte Gjensidige Nor Eiendom, DnB og Notar seg ut i toppen - sammen med Kyte Næringsmegling. Inntektene blant de andre - Postbanken, Eiendomsmegler1, Web-selskapene og de andre - ligger stort sett godt under.

— Hvorfor tjener dere så mye mer enn de fleste andre?

— Den livssituasjonen vi er i gjør at vi kan ofre mye på jobben. Mer enn mange andre som er gift og har barn. Mobilen er alltid på, sier Johannessen.

10-12 timer daglig

Men også effektivitet, dyktighet og kreativitet betyr en hel del. Og ikke minst at man har et godt ord på seg, slik at tidligere klienter tipser andre som skal selge. Dessuten gir det mer penger i kassen å selge dyre sentrumsboliger. Gjensidige Nor har en stor andel av sine salg i sentrum.

Men først og fremst er det innsats og vilje til å jobbe mye.

— 10-12-timer daglig er det vanlige fra etter påske til langt ut i august. Det er da vi skulle vært på Nordnes sjøbad, sier Johannessen.

— Hva synes dere om å jobbe så mye?

— Stort sett kjekt. Vi har et veldig godt arbeidsmiljø.

Får mer enn statsministeren

De mener at tempo ikke går ut over kvalitet. - For oss er det uhyre viktig å ha vår sti ren. Vi har en egen person som kontrollerer alt vi gjør. Gjør vi ikke skikkelig arbeid får vi henne på nakken.

— Dere tjener betydelig bedre enn mange direktører, som gjerne har ansvar for mange mennesker. Er ikke det litt urimelig?

— Hvis bedriften gjør det godt, er det direktøren som får rosen. Selv om de lever på at de ansatte gjør en god jobb. Dessuten har de ofte en del andre frynsegoder. I vår jobb har vi dessuten et element av risiko. I dårlige tider går vi kraftig ned i lønn. Slik er det når man har 0 i fastlønn. Da må man være flink til å legge opp penger. Dessuten jobber vi veldig mye, sier Johannessen.

— Men det er jo litt rart å tjene mer enn statsministeren.

- NEGATIVT FOKUS: - Det er for mye negativt fokus på meklere, mener Dag Jonny Johannessen og Ketil Strand.
FOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN