— Det er åpenbart at det er begrenset kjøpegruppe som vil vise interesse, sier Erik Alræk, eiendomsmegler i DnB Nor Eiendom.

Alræk har fått oppdraget med å selge Åsane-villaen på 500 kvadratmeter. Egen strandlinje på 91 meter, dobbel garasje, redskapshus, og dukkehus følger med.

Hittil dyreste solgte bolig ligger på Sydnesplassen like ved Johanneskirken. Den ble solgt helt på tampen av 2006 og fikk en prislapp på 20,5 millioner kroner. Dersom en kjøper nå er villig til å bla opp til takst for Harald Mowinckel Troyes bolig, vil det bety ny prisrekord i Bergen.

Historisk sus

Eiendommen har vært Mowinckel-familien i tre generasjoner, og ble i sin tid tegnet av Ole Landmark.

— Det er historisk sus over den også. Eiendommen var i sin tid en del av Rasmus Meyers store eiendom i Åsane.

— Eiendommen bør være aktuell for alle som har råd. Det finnes ikke lignende type boliger på markedet i Bergen, i tilfelle er det svært få av dem, legger Alræk til.

Blir solgt til rimelig tid

Flere eiendomsmeglere BT har vært i kontakt med sier det er god respons i markedet for luksusboliger i Bergen for tiden.

Alræk melder om at DnB Nor eiendom har solgt flere eiendommer i de øvre prissegmentet den siste tiden.

— Det sto stille under finanskrisen, men etter at vi bikket januar 2009 har vi merket en klar forbedring. Fra den tiden og frem til dag har markedet gått veldig bra for selgeres del, sier han.

Han forteller at de aller fleste dyre eneboliger blir solgt innen rimelig tid.

— Men det er jo veldig forskjellig, noen går etter første visning, mens i andre tilfeller kan ta et opp til et halvt år før man får solgt. Dette er helt vanlig i markedet for kostbare boliger, sier han.

- Aldeles ikke stille

På finn.no ligger det i øyeblikket syv boliger som er taksert til over åtte millioner kroner i Bergen. Den dyreste har en prisantydning på 15 millioner kroner.

— De dyreste boligene går stort sett til takst, men det er vanskelig å være bastant. De potensielle kjøperne kommer ikke akkurat i flokk i dette prissegmentet, sier eiendomsmegler Erik Mortensen i Privatmegleren Vikebø & Jørgensen

— Men det er aldeles ikke stille på denne fronten. Det er alltid en god del mennesker som ønsker å se, fortsetter han.

Få over 20 millioner kroner

Advokat og megler Stein Herland, i Herland eiendom, mener det er en kunst i seg selv å taksere svært dyre boliger.

— Det er mange flere faktorer enn normalt som skal prises inn, slik som beliggenhet, standard og boligens beskaffenhet. Det hele er avhengig av hvor flink takstmannen har vært og om han skjønt seg på markedet, forklarer Herland.

Han mener skillelinjen mellom vanlige boliger og dyre boliger ligger fra rundt syv millioner kroner og oppover i Bergens-området.

— Normalt sett stopper det på 15 millioner kroner. De over 20 millioner kroner kan du telle på en hånd. Det er svært sjeldent de dukker opp i markedet.

Han forteller at Herland eiendom har nettopp solgt eiendommer for 13,6 mill og for 8,6 millioner kroner. Når alt klaffer for kjøperen, kan de ifølge Herland strekke seg langt over.

— Har kjøperen funnet den rette boligen, kan de strekke seg millioner over takst, fortsetter han.

Herland som lenge har solgt boliger på øverste hylle, tror det blir en moderat prisstigning i boligmarkedet både i år og neste år.

— Men vi liker selvfølgelig ikke tanken på finansuroen i verdensmarkedene for tiden. Eiendomsmarkedet vil fungere også om det blir tøffere tider, men det er luksusmarkedet som først vil merke det dersom det blir en ny 2008-krise.