Det viser BTs gjennomgang av de offisielle tinglysningstallene fra Statens kartverk for året som snart er forbi.

Øverst på listen troner kaffekongen Herman Friele og hans nye palass på Hjellestad til 16,8 millioner kroner. Selve kjøpet ble gjennomført i 2009, men dukker først opp på årets oversikt da tinglysningen skjedde i år.

Les også: Bergens mobile overklasse

Leilighetsluksus

Nummer to på listen er kanskje litt overraskende en leilighet til 16 millioner kroner på Nordnes.

Toppleiligheten i Thommesen-bygget i Strandgaten 209, ble kjøpt av investor og tidligere bilforhandler, Jens Petter Teigland og Marit Kristin Instanes.

Teigland ønsker ikke å prate med BT om kjøpet, det gjør derimot nummer fire på listen, Erik Tønjum.

Tønjum har også tidligere i år figurert i avisspaltene. BT skrev om 38-åringen i april da han kjøpte en gamle redervillaen på Hop. Prisen han måtte ut med for Hopsåsen 13 var, passende nok, 13 millioner kroner. Det var rene billigsalget sammenlignet med prisantydning som var på 16,5 millioner.

Tønjum fikk raskt seksjonert ut deler av tomten og solgte huset for 9,5 millioner i september i år. Også dette videresalget kommer høyt opp på BTs oversikt.

Nå jobber 38-åringen med å få solgt resten av eiendommen han sitter på.

Nye adresser

Mens fjorårets toppliste var nærmest totaldominert av Kalfaret, ligger boligene på årets liste langt mer spredt.

Måseskjæret er blant annet tungt representert med tre boliger omsatt for mellom 8,1 og 10,3 millioner kroner.

Kjøperen av den dyreste er Sparebanken Vests viseadministrerende direktør, Jan-Erik Kjerpeseth. Det siste tiåret har han drevet en kostbar form for øyhopping.

— Jeg flyttet inn på Måseskjæret da leilighetene sto ferdig. Med unntak av tre år har jeg bodd her siden, sier Kjerpeseth.

I fjor var det tid for å oppgradere til et større «måserede» for bankdirektøren og familien på fem. Hus og hytte ble byttet i en ny leilighet.

  • Vi setter veldig pris på kort vei til jobb, barnehage og Byfjellene. Vi har trivdes godt her og har tenkt å bli boende lenge, sier 39-åringen.

Gamle adresser

De fornemme «klassikerne» som Kalfaret, Nordås og Fana også i år velrepresentert på boligpristoppen.

Fjellsiden, fra Skansen til Kalfaret, er i alt representert med fem boliger.

Klavervirtuos Leif Ove Andsnes tok det alt annet enn piano da han i år entret det bergenske boligmarkedet. Han la 10,6 millioner på bordet for den staselige villaen i Kalvedalsveien som varaordfører Trude Drevland og advokatmannen Odd Drevland hadde lagt ut for salg. Det holder til en femteplass på årets ranking.

Nytt prosjekt i mars

Advokat og megler Stein Herland selger ofte boliger fra øverste hylle. Han kan fortelle at han i det siste har solgt to boliger over ti millioner kroner som først vil bli tinglyst neste år.

  • Markedet har begynt å bevege seg igjen. Men vi har vært gjennom 2008, og prøver å være nøkterne, sier Herland.

I mars vil Herland legge ut et stort prosjekt i Bergen med kvadratpriser på 60.000-65.000 kroner, noe som gir en snittpris for leilighetene på over åtte millioner kroner.

  • Jeg tror salget av disse vil gå bra, sier Herland.

Selv om de som kjøper dyre boliger ofte ikke trenger å bekymre seg for penger, er betalingsviljen blant dem også avhengig av de generelle økonomiske konjunkturene.

  • Ofte er grunnen til at folk har mye penger, at de er flink med penger. Akkurat som folk flest, ønsker de ikke å betale mer enn nødvendig for en bolig. Den eneste forskjellen er gjerne at det er en ekstra null i kjøpesummen, sier regionleder Kurt F. Buck i Eiendomsmegler 1 i Bergen.

Hvor er det best