• Her er jeg midt i markedet, sier Bjørn Haugland. Hans forretningsidé er å slå seg opp som bybonde.

På Lyngbø, fem kilometer fra Bergen sentrum, har Haugland investert i fjøs og driftsbygning der det også kommer gårdsbutikk for det som virkelig blir kortreist mat.

Dobbelt betalt

— Det er selvfølgelig en god del idealisme i en slik satsing. Men med salg av egne produkter rett fra gården vil jeg få minst dobbelt betalt i forhold til om kjøttet ble levert til industrien, sier Bjørn Haugland. I går var det markering av at nybygget står ferdig. Nå skal det etableres produksjon av kjøtt og pølser for salg i egen butikk.

— Jeg er utdannet pølsemaker. Så det faglige er på plass. Folk er blitt stadig mer bevisste på kvalitetsmat og gården er plassert nesten midt i byen. Alt ligger til rette for at vi skal lykkes her, sier Haugland.

Fem millioner

Det er slektsbruket som nå bygges ut. I fjøset skal det ales opp 300-400 slaktegriser i tillegg til 160 lam hvert år. Totalt investerer Bjørn Haugland fem millioner kroner for å komme i gang med produksjon og butikk. Han vil ikke tidfeste starten, men det blir i løpet av neste år.

— Det er selvfølgelig et helt annet liv enn å ha en fast jobb fra åtte til fire. Men jeg liker å stelle med dyrene, sier Bjørn Haugland.

Kreativitet

Bondelaget synes det er stas med det urbane gårdsbruket.

— Vi heier frem de som tør å satse. For de som vil drive slik som Haugland er det selvfølgelig krevende. Ikke skal du bare kunne gårdsdrift, men du skal også kunne produsere kvalitetsmat som publikum etterspør. Dermed må man være god på mye, sier leder i Bergen bondelag Bodil Fjelltveit.

Senterpartiets Ove Sverre Bjørndal mener politikken må tilrettelegges mer for de som vil satse på egen produksjon.

— Det er store kostnader ved en slik etablering. Samtidig som vi applauderer den kreativiteten som ligger bak. Dermed burde støtteordninger til denne typen bruk også bli bedre tilrettelagt, sier Ove Sverre Bjørndal.