— Det er jo få andre som bygger her, så saksbehandlingstiden er nede i et par uker, sier Magne Heldal, daglig leder i Entreprenør Mange Heldal i Bergen.

Hjemme i Bergen har firmaet hans tre store prosjekter, med til sammen 125 leiligheter under bygging. Nå satser han for første gang i Spania. De første annonsene for utbyggingen ble sendt ut i forrige uke.

Sammen med arkitekt Ulf Kristian Røstøen og investor og finansmann Eivind Kåre Lunde skal Heldal Eiendom bygge fire hus med totalt 32 leiligheter. Åtte av i alt 16 leiligheter i første byggetrinn er allerede solgt.

Snart graving

De tre bergenserne har kjent og gjort forretninger med hverandre i mange år, men dette er første gang de investerer i et utbyggingsprosjekt sammen.

— Vi regner med at i slutten av juni eller midten av juli så er gravemaskinene i gang her nede, sier Heldal.

Går alt som han håper og tror, vil alle de 32 leilighetene være klar til innflytting neste sommer. Suksess vil gi mersmak, tror Heldal.

— Går dette bra, så skal man ikke se bort fra at vi kan vurderer å utvikle flere prosjekter i området, sier han.

Frosne nordmenn

Ifølge den norskspråklige avisen Spaniaavisen/Vikingposten, investerer trekløveret fra Bergen over 70 millioner kroner i prosjektet. Ifølge Heldal er egenkapitalen i prosjektet rundt 15 millioner kroner, resten er lånt i en spansk bank.

Både Heldal, Røstøen og Lunde har selv hus i området der leilighetene skal bygges. Heldal sier han fikk ideen til prosjektet for ett års tid siden, etter å ha hørt mange nordmenn i Spania klage over dårlige lydisolering og kjølige feriehus om vinteren. Samtidig skrek arbeidsmarkedet etter nye jobber.

— Når så mange klaget på kvaliteten, så var dette rette tiden å slå til på, sier Heldal.

De nye leilighetene skal bygges etter spanske forskrifter, men varme- og lydisoleres og oppvarmes slik nordmenn er vant med.

Leiligheten prises til mellom 2,1 og 4 millioner kroner (etter dagens eurokurs), er mellom 80 og 120 kvadratmeter store, alle har tre soverom, to bad og terrasser eller balkonger fra 20 til 100 kvadratmeter.

Fryser lønningene

— Vi satser på det norske markedet. Vi nordmenn forlanger mye i dag, og har kommet opp på et (økonomisk) nivå der vi ønsker kvalitet, og vi har anledning til å betale for oss, sier Heldal.

De nye feriehusene skal bygges i småbyen Albir, rundt 40 minutters biltur nord for Alicante i Spania, i et område med mange norske beboere og feriereisende. Albir ligger i kommunen Alfaz del Pi, som nettopp har vedtatt å fryse lønningene til alle kommunalt ansatte og politikere, skriver Spaniaavisen/Vikingposten.

Heldal roser velviljen han er møtt med i kommunen. I løpet av fjorten dager var byggesøknaden innvilget.

— For meg som driver i Norge, så er dette bare et lite eventyr, sier Heldal.

Husene er tegnet av arkitekt Ulf Kristian Røstøen i samarbeid med den spanske arkitekten Jose Resina Lopez, og skal bygges av en spansk entreprenør.

Populært område

Norsk Telegrambyrå skrev i vinter at prisfallet i det spanske markedet har fått flere nordmenn til å kjøpe feriehus der. Det er særlig Costa del Sol, Costa Blanca (Alicante-området), Kanariøyene og Mallorca som er mest populært.

— Det har vært en betydelig prisnedgang på feriehus i Spania, og da snakker vi om rundt 40 prosent nedgang fra toppen i 2007/2008, sier direktør Agnar Carlsen i Norsk Megling.

Carlsen anslår at det samlet ble solgt rundt 4000 eiendommer i utlandet til nordmenn i fjor, med en snittpris på mellom 200.000 til 250.000 euro.