Les også:

Situasjonen i Nord-Afrika og Midtøsten dominerer den offisielle dagsordenen på G8-møtets første dag, sammen med en diskusjon om atomsikkerhet i kjølvannet av katastrofen i Japan.

Men hvem som skal bli ny sjef i Det internasjonale pengefondet (IMF) etter den dramatiske avgangen til Dominique Strauss-Kahn vil også prege møtet.

Onsdag kunngjorde Frankrikes finansminister Christine Lagarde at hun var kandidat til vervet.

Og det kan se ut til at president Nicolas Sarkozy og Lagarde har sikret seg bred støtte til kandidaturet. EU stiller seg samlet bak finansministeren, og også USA og Kina kommer til å støtte henne, opplyser diplomater til Reuters.

— Offisielt kan jeg si at USA vil vurdere kandidatene og annonsere senere hvem vi støtter. Men uoffisielt kan jeg si at vi ønsker velkommen erfarne, velkvalifiserte kvinner til å lede organisasjoner som IMF, sa utenriksminister Hillary Clinton i Paris torsdag.

Men Kina krever at demokratiske prinsipper må ligge i bunn når IMF skal velge ny sjef innen utgangen av juni.

  • Kina håper alle parter vil treffe en beslutning gjennom en demokratisk rådspørring", heter det i en uttalelse fra det kinesiske utenriksdepartementet.

Prosessen må også gjenspeile vekstøkonomienes nye rolle og endringene i den globale økonomiske strukturen, krever Kina

Det har fram til i dag vært tradisjon for å gi toppstillingen i IMF til europeere, men vekstøkonomiene setter nå spørsmålstegn ved denne praksisen.

Ifølge en fransk tjenestemann planlegger Lagarde en reise til Kina om kort tid.

— Jeg tror dette vil bli debattert på sidelinjen, selv om Lagarde trolig er den beste kandidaten, sier den russiske ambassadøren Aleksander Orlov, og legger til at Russland trolig ikke kommer til å ha motforestillinger mot Lagarde.

  • Men spørsmålet er om Vest-Europa alltid skal lede denne institusjonen. Hvorfor skal ikke BRICS (Brasil, Russland, India, Kina og Sør-Afrika) ha sin kandidat? sier han videre.

Norge er imot at stillingen automatisk skal gå til Europa. Regjeringen mener kvalifikasjoner og ikke geografi må være det avgjørende.

Ifølge utkastet til slutterklæring fra møtet i Frankrike ber G8-landene om at det umiddelbart settes i gang samtaler mellom Israel og palestinerne.

Verdens mektigste nasjoner ber også regimet i Syria om å stanse voldsbruken og sette i verk reformer for å få slutt på urolighetene i landet. Samtidig tar landene til orde for at det må utarbeides en politisk avtale i Libya som kan få slutt på borgerkrigen i det nordafrikanske landet.

G8-landene fester også lit til at Japan vil komme seg fullt og helt på beina igjen etter naturkatastrofen i mars som utløste den verste atomulykken verden har sett på 25 år.

Landene som er samlet i Frankrike, ser også ut til å slutte opp om et fransk initiativ om at myndighetene i ulike land må spille en større rolle i å regulere det som foregår på internett.

Kystbyen Deauville er praktisk talt forseglet fra omverden med en jernring av sikkerhetstiltak. Noen få hundre demonstranter måtte gjennomføre sine protester i nabobyen La Havre, 40 kilometer unna, melder nyhetsbyrået Reuters.