EINAR H. SPANG einar.spang@bt.no

– For dem som vil ha med seg avtalebok, adresseliste og enkle, gode basisfunksjoner er norske Magcom etter mitt syn en svært sympatisk utfordrer. Den er en god kombinasjon av enhåndsbetjent mobiltelefon og lomme-pc. Ikke minst er det den eneste med norsk operativsystem, sier Stian Leirstein hos Nordialog i Fabrikkgaten til Bergens Tidende.

Selv bruker han imidlertid en Palm 5 x foreløpig.

Palm leder i programutvalg – Det er i første rekke fordi det er et kjempeutvalg av programmer som kan kjøpes for en slikk og ingenting via internett. Det gjør at jeg kan få inn spesielle funksjoner som en enkel kombinasjonsmodell i dag ikke har. Her venter vi imidlertid en rivende utvikling. Flere av de tradisjonelle lomme-pc-produsentene tar opp konkurransen med mobiltelefonleverandørene og lanserer tilleggsmoduler som gjør at de også blir mobiltelefoner. En ny sterk utfordrer i så måte er Compaq iPAQ 3630 som du kan ikle en mobiltelefon, eller Ericsson versjonen av PSION 5mx som har muligheter for tilkobling av tilleggsutstyr som et mobiltelefonkort, sier Leirstein.

Salget av lomme-pc har hatt god vekst i den seinere tid. Casio og Siemens arbeider om utvikling av en ny kombinasjonsmodell, Mitsubishi har lansert en PDA-telefon, Visor har laget en tilleggsmodul og mange venter på at Nokia skal lansere sin 9210 med PDA og fargeskjerm.

Bedrifter standardiserer – Vi opplever at det er flere bedrifter som nå standardiserer løsninger for sine medarbeidere. I første rekke har vi opplevd dette innen bank og finans, rengjøringsfirmaer som skal holde styr på jobber og for folk som arbeider offshore. Grupper vi trodde skulle bli store innen konsulentbransjene og forsikring ser ut som lar vente på seg.

– Hva er favorittene?– Fortsatt er det Palm som er størst, og deres operativsystem er desidert mest utbredt når det gjelder tilleggsprogrammer. Utvalget er også godt når det gjelder PSION sitt Epoc-program. Deres apparater er førstevalget for dem som vil ha tastatur for å registrere informasjon. Etter at Compaq kom med sin iPAQ som en sterk konkurrent til Casios multimediamodeller, regner vi imidlertid med at det vil skyte fart i programutvikling også for Microsoft Pocket PC – operativsystemet til Compaq, HP og Casio, sier Leirstein.

Venter på ny Palm – Mens Palm Vx i dag har stor oppmerksomhet, spesielt på grunn av størrelsen, venter mange nå på Palm M505. Den lanseres i slutten av mai og blir det råeste Palm har levert hittil, sier Leirstein

Palm M500 8MB, med sort/hvit skjerm, vil koste 4690 kroner og kommer i slutten april begynnelsen av mai.

Palm M505 8MB, kommer med fargeskjerm, til 5.690 kroner er klar i slutten av mai eller begynnelsen av juni.

Designen er veldig likt Vx. De vil ha USB kommunikasjon, noe alle fremtidige modeller fra Palm vil ha. Ekspansjonsmulighetene er også store, bl.a. på grunn av MMC-slot (MultimediaCard) som kan brukes til ekstra minne, software, modem, MP3 spiller, barcode scanner, GPS og digitalt kamera.