Salget av sportsutstyr har økt hvert år siden 2003. De to siste årene har veksten vært på henholdsvis 10 og 7 prosent. Men nå bråbremser salget.

Første kvartal i år viser en nedgang på 3,5 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Det står i sterk kontrast til siste kvartal i 2010, hvor oppgangen var hele 17 prosent, sammenlignet med året før.

Les også:

Tidlig vinter

— Det nærmer seg et metningspunkt. Sportsbransjen har vokst mye de siste årene og det er grenser for hvor mange ski og dunjakker nordmenn skal ha, sier Trond Evald Hansen i paraplyselskapet Sportsbransjen, som representerer 90 prosent av markedet.

Han forklarer årets salgsnedtur med at vinteren kom tidlig.

  • Snøen kom tidlig og det var kjempekaldt. Da skal nordmenn ut, og både ski og tekstiler ble solgt i mengdevis før nyttår, sier han.

Skiboom

Totalt kjøpte nordmenn 570.000 par ski i løpet av sist vinter, fordelt på 450.000 par langrennsski og 120.000 par alpinski.

— Det er en trend at folk kjøper flere par ski hver, til ulikt bruk, sier Hansen.

Det er ingen andre land hvor befolkningen bruker like mye penger på sportsutstyr som Norge.

I 2009 brukte vi i gjennomsnitt 2700 kroner hver. Det er 30 prosent mer enn østerrikere og svensker som ligger på annen- og tredjeplass i forbruk av sportsutstyr.

  • Det er blitt en trend i Norge å være sporty. Selv de som ikke er aktive så ofte, vil ha topp utstyr, sier Hansen.

Trener

Det økte salget av sportsutstyr, reflekterer til en viss grad økt aktivitetsnivå blant nordmenn. Men det er ennå langt igjen for å nå Helsedirektoratets anbefaling om totalt 30 minutter daglig aktivitet i moderat tempo. Av nordmenn over 20 år er kun én av fem så aktive som myndighetene ønsker.

  • Vi beveger oss mer på fritiden enn tidligere, men samlet sett sitter vi mer stille på jobb og i bil enn før, sier Gunnar Breivik, professor ved Norges idrettshøgskole.

Det er særlig sykling og langrenn som vokser i popularitet.

— Disse idrettene er svært utstyrsintensive. Sportsbransjen økte salg avspeiler derfor til en viss grad disse idrettenes popularitet, sier han.

Mens menn og kvinner tidligere har vært omtrent like sporty, er det nå prosentvis flere kvinner enn menn som er fysisk aktive.