Petroleumstilsynet (Ptil) rapporterte denne uken fra sitt tilsynsbesøk på Fincantieri-verftet ved Palermo i Italia. I rapporten ble det meddelt at det ennå ikke var besluttet om Goliat-riggen «Scarabeo 8» skulle fullt vinteriseres.

Uten full vinterisering kan ikke rigger bore på vinterstid i Barentshavet.

Skal vinteriseres

— Det har hele tiden vært meningen at riggen skulle vinteriseres før den begynte boringen på Goliat-feltet. På det tidspunktet Ptil var på besøk i juni, dreide diskusjonen seg om «Scarabeo 8» skulle bore noen brønner først, og deretter bli vinterisert før den gikk til Barentshavet, sier Anne Marit Lie, KHMS-leder i Saipem Norge, til aftenbladet.no.

Det at en rigg er vinterisert innebærer at den skal kunne bore året rundt uansett værforhold. Det går på at utstyr er tilpasset de klimatiske forholdene og at det er værbeskyttelse av arbeidsplassene om bord.

— Nå har man sagt at riggen skal vinteriseres med en gang, fortsetter hun.

Glad for Ptil-besøket

Skroget er bygget ved Sevmash-verftet i Severovdinsk i Russland. Fabrikasjon og utrustning foregår ved Fincantieri skipsverft ved Palermo i Italia.

Ptil rapporterte om mye rot og uorden på riggen etter tilsynsbesøket de hadde i juni.

Les også: Rot og forsinkelser på Goliat-rigg

Anne Marit Lie, som har ansvar for kvalitet, helse, miljø og sikkerhet i Saipem Norge, er glad for at Ptil kom på et tidlig tidspunkt til verftet der riggen ligger.

— Rapporten peker på mange ting som vi visste om fra før. Men det er viktig at Ptil kom slik at vi fikk fokusert på en del viktige ting som vi ønsker å få på plass. Ptils rapport gir oss mer tyngde overfor verftet slik at jobben blir utført på en skikkelig måte i henhold til norske standarder, sier hun.

Ifølge Lie er det mars 2010 som er leveringstidspunktet for riggen, slik det ble opplyst i halvårsmeldingen til Eni Saipem onsdag denne uken.