Saab skal satse på el-biler

Ny eier av Saab vil produsere miljøvennlige biler i Sverige og selge dem til Kina.

Klokken 12.53 onsdag ettermiddag kom beskjeden om at det er selskapet National Electric Vehicle Sweden, Nevs, har kjøpt opp konkursboet til Saab. Kjøpet innbefatter konkursrammede Saab Automobile og datterselskapene Saab Powertrain og Saab Tools. Saab Parts inngår ikke i avtalen.

Kjøpesummen er foreløpig ikke kjent.

– I Sverige har vi lykkes med å kombinere økonomisk vekst med hensyn til naturen. Det er noe jeg brenner for og har viet livet mitt til å arbeide for. Elbiler drevet av grønn elektrisitet er fremtiden, sa administrerende direktør og storeier for Nevs, svenskkineseren Kai Johan Jiang, da han tok ordet på pressekonferansen i ettermiddag.

Vil selge til Kina

Nevs ønsker nå å etablere seg som en ledende leverandør av el-biler. Selskapet satser på å selge bilene til Kina.

El-bilmarkedet er svært lite i Sverige. Mens Norge har størst antall el-biler pr. innbygger, har man totalt 465 el-biler i Sverige, en andel på 0,01 prosent, ifølge Dagens Industri.

- De kinesiske kundene etterspør en el-bil i premiumsegmentet. Gjennom kjøpet av Saab Automobile i Trollhättan kommer vi til å kunne tilby det, skriver selskapet i en pressemelding.

Den første modellen skal lanseres i årsskiftet 2013/2014. Den tar utgangspunkt i Saab 9–3 og skal legges om til elektrisk drift med japansk teknikk, skriver Nevs i en presseuttalelse.

Rekruttering begynt

Rekruttering av medarbeidere har allerede begynt. Men mens 3500 personer tidligere hadde sin arbeidsplass ved Saab, vil antall ansatte i starten av produksjonen være betydelig lavere.

- Innledningsvis vil vi ansette minst et par hundre personer, men jeg kan ikke si så mye mer akkurat nå, sier Karl-Erling Trogen, styreleder for Nevs til di.se.

Underleverandører har tidligere signalisert at de ikke ønsker en satsing utelukkende på el-bil.

- Jeg håper det blir bredere enn bare produksjon av el-biler, sa Fredrik Sidahl, administrerende direktør for underleverandørenes organisasjon FKG, til di.se onsdag.

Nevs hovedeier er National Modern Energy Holdings. Selskapet er registrert på de britiske Jomfruøyene, men eies av et Hong Kong-basert selskap, China Dragon Base Holding. Selskapets andre eier er japanske Sun Investment.

Saab Automobile og datterselskapene gikk konkurs 19. desember 2011.

Les også:

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.

Velkommen til debatt i Bergens Tidende. Vi setter pris på sterke meninger. I våre kommentarfelt er det høyt under taket, men vi tolererer ikke trakassering, trusler eller hatefulle meninger. Vis respekt for andre debattanters meninger, etnisitet, religion og legning. Husk at mange leser dine ytringer her på bt.no. Tenk derfor nøye gjennom hvordan du ønsker å fremstå. Du må skrive under fullt navn.

Vennlig hilsen Gard Steiro, sjefredaktør.

Siste fra Økonomi