En trailersjåfør blir avskjediget etter at bt.no viste en 24 sekunder lang video av en vanvittig forbikjøring på dødsveien mellom Bergen og Voss.

— Han setter liv på spill og blir avskjediget, sier Finn Erik Kalnæs i Lørenskog Distribusjon og lager. Les mer om hans reaksjon her.

120.000 har sett videoen

Over 120.000 har sett videoen på bt.no siden onsdag kveld, og hundrevis har kommentert saken eller sendt e-post til redaksjonen.

  • SE FILMEN Nå viser nye bilder hvor nær trailersjåføren lå før han kjørte forbi etter fem minutter og holdt på å smadre en møtende bil.

— Vi hadde ingen mulighet til å komme unna. Slik vi opplevde det, lå han for nært. Vi kunne ikke svinge eller bremse. Jarle prøvde til og med å trykke ekstra hardt på gassen. Vi trodde det kunne være noe galt med traileren, sier Sigrunn Bjørkeli som filmet hendelsen.

Lå 2-3 meter bak

Det var ved 14-tiden onsdag hun, fire barn og sjåføren Jarle Hamre fikk sitt livs sjokk på vei til Vaksdal, på det som kalles dødsveien mellom Bergen og Voss. Bare i fjor ble syv mennesker drept på strekningen.

Hamre holdt etter eget utsagn fartsgrensen. Det er vekselvis 70 og 80-grense mellom Bergen og Voss. Semitraileren innhentet dem og la seg 2-3 meter bak.— Med et vogntog over 3,5 tonn i 80 km/t, beslaglegger vi førerkort når avstanden er et par og tyve meter, sier leder i trafikkseksjonen i Hordaland politidistrikt, Jens Kleppe.

Vil bli etterforsket

Kleppe sa torsdag at de vil etterforske sjåføren.

Men avstanden til bilen foran er bare en bagatell i forhold til det som skjedde da trailersjåføren til slutt foretok en vanvittig forbikjøring før Bogatunnelen ved Vaksdal.

Som videoen viser, var han 1-2 sekunder fra å bli drapsmann. Hadde ikke Jarle Hamre bremset ned, ville trailersjåføren aldri rukket å bytte felt i tide. Den møtende bilen har ingen mulighet til å komme seg unna.

Hendelsen skjedde fem dager etter at en vogntogsjåfør ble tiltalt for uaktsomt bildrap etter en ulykke bare ni kilometer unna.

Tips? Send MMS/SMS til 2211, eller skriv e-post

«Kjørte forbi 5-6 biler i sving»

Det var nedsatt sikt, regn og våt veibane på stedet der trailersjåføren valgte å kjøre forbi.

En annen bt.no-leser hevder å ha hatt nærmøte med samme trailer:

— Vi ble forbikjørt i andre tunnel etter Gudvangen. Her kjørte han forbi 5-6 biler i en høyresving. Jeg er sikker på at det var samme trailer. Vi er to stykker som har sett på bildene, sier Knut Åstveit.

Hendelsen skjedde forrige fredag. Likhetstrekkene er påfallende.

— Jeg prøvde å filme da han la seg to meter bak oss og presset. Det var en annen trailer laget kø foran oss. Galningen fløytet og kjørte forbi i en tunnel. Han fortsatte med forbi en annen trailer og sjåføren av den virker svært misfornøyd, sier Åstveit.

Kritiserer personbilsjåføren

Men flere av innskriverne mener at det som skjedde ved Vaksdal, ikke var trailersjåførens skyld. Eller at skylden i hvert fall må deles:

«Hadde Jarle Hamre rett til ikke å la traileren kjøre forbi? Her fokuserer både BT og politiet på kun én ting, noe jeg synes er helt feil. Som tidligere yrkessjåfør har jeg erfart at dette er vanlig blant bilister. Du skal ikke forbi meg, må du tro. Sett dette gjerne på trykk», skriver Geir Eriksen.

«Eg må sei eg kjenner eg blir provosert når eg høyrer dette. Skal han bestemme at no går det fort nok. Har ikkje han plikt til å sleppe forbi? Hvis eg får ein bil opp tett bak. benytter eg første anledning å sleppe vedkommande forbi, skriver en annen», skriver en annen.

«Han bremser ikke ned før det kommer en bil imot. Er det ikke enhver bilførers plikt å slippe forbi en som vil forbi? Denne saken har nok flere sider», skriver en tredje.

Verken politiet eller Lastebilforbundet eller mannens arbeidsgiver ser grunn til å kritisere Jarle Hamre som kjørte bilen.

— Dette var en vanvittig video, ja! Vi tar fullstendig avstand fra denne type kjøring, sier kommunikasjonssjef Kari Brun Ågotnes i Norges Lastebileier-forbund.

Skremt over holdningene

Sigrunn Bjørkeli som opplevde episoden fra passasjerstedet, sier det er greit at folk er engasjerte, men hun er skremt over det som kommer frem:

Hvis dette er holdningene i bransjen, må de filleristes litt. De tror tydeligvis at de er konger på veien. Sigrunn Bjørkeli

— Hvis dette er holdningene i bransjen, må de filleristes litt. De tror tydeligvis at de er konger på veien, sier Bjørkeli.

Torsdag kjørte paret samme strekning i motsatt retning.

— Det er ingen avkjørsler til høyre for å slippe forbi, bare en busslomme, sier Bjørkeli.

Ironisk nok ba Lastebileier-forbundet om flere avkjøringsfelt mellom Voss og Bergen, slik at personbiler lettere kommer forbi.

Hva mener du? Diskuter under:

SÅ NÆR: Fronten til den møtende bilen er ringet inn. Semitraileren rakk å bytte felt akkurat i tide.
SIGRUNN BJØRKELI
HER SKJEDDE DET: Kartet viser en del av E16 mellom Bergen og Voss. Jarle Hamre og hans følge ble forbikjørt ved punkt A (Bogatunnelen) - cirka sju minutter kjøring fra punkt B (Steganestunnelen) der et vogntog forårsaket en dødsulykke i februar i fjor. Den ulykken har nå resultert i tiltale for uaksomt bildrap.
GOOGLE MAP