Av de 155.088 bergenserne som får skatteoppgjøret nå i juni, er det bare 26.160 som får restskatt. I snitt må disse betale 12.150 kroner hver. Alle tallene er nokså like de i fjor.

Avdelingsdirektør Marta Johanne Gjengedal i Skatt vest opplyser at 13.056 boligeiere i Bergen ikke har gitt opplysninger om boligen sin i selvangivelsen.

Disse mangler dermed ligningsverdi på boligen og får ikke skatteoppgjøret nå. Gjengedal oppfordrer alle disse til å gå inn på selvangivelsen sin via skatteetaten.no og gjøre dette snarest. Da unngår de skjønnslikning og sikrer at skattekortet for 2012 blir korrekt.

Litt mindre glad i futen

Selv om de fleste nordmenn trekkes mer i skatt enn de skal, er vestlendingen mer tilbakeholden med å betale forhåndsskatt enn resten av landet.

Både bergensere, hordalendinger og øvrige vestlendinger får litt mindre igjen på skatten enn folk flest, og de her vest som får restskatt må betale litt mer enn gjennomsnittsnordmannen.

Stilltiende aksept

Hele 66 prosent av alle norske skatteytere benyttet seg av leveringsfritak. De returnerte altså ikke selvangivelsen. Enten fordi de mente at opplysningene var korrekte, eller fordi de ikke har sjekket eller funnet noen grunn til å gjøre noe med forhåndsutfyllingen.

I stedet for å vente til oktober har Skatteetaten innført to nye datoer for skatteoppgjør for lønnstakere og pensjonister. De som ikke får i juni, kan nå få oppgjør i august eller september. Næringsdrivende og deres ektefeller må imidlertid fortsatt vente med skatteoppgjøret til oktober.