• Dette går på rutinen, sier mangemilliardæren. Som selv aldri har søkt i skattelistene.

Hordalands rikeste mann er fortsatt Trond Mohn. Formuen hans er på 3.057.457.547 kroner. Det er faktisk 127 millioner kroner færre enn i 2008 for den rause milliardæren.

Inntekten er på 9.889.169 kroner, mens skatteoppgjøret beløper seg til 36.780.908 kroner.

Selv tar han oppstyret rundt skattelistene med stoisk ro.

Hver eneste høst kommer debatten om hvorvidt skattelistene bør offentliggjøres eller ei. Frp har foreslått å forby innsyn. Det er Mohn uenig i.

— Skattelistene er en del av demokratiet. Jeg synes det er greit at det er åpenhet rundt det, sier mangemilliardæren som i høst ble kåret til Bergens beste bergenser av BT-leserne.

Jeg skulle ønske det kunne gå sport i det å være raus

Ønsker sport i raushet

Ingen i Bergen er verken rikere eller mer populær enn Trond Mohn. Men mannen som tidligere i år ble nummer åtte på Kapitals liste over Norges rikeste personer, holder en lav profil i villaen sin på Skipaneset.

Bortsett fra Bentley’en han har stående i garasjen, omgir ikke Mohn seg med overdreven luksus. I løpet av årene har Mohn derimot gitt hundretalls millioner av egen lomme til samfunnsnyttige formål som idrett, helse og forskning.

Han skulle ønske vi var like opptatt av hva folk gir, som av hva de tjener.

— Det er mye mer interessant å se på hva folk gir. Jeg skulle ønske det kunne gå sport i det å være raus. Det fortjener å komme på sportssidene, sier Mohn.

Ikke tid til internett

- Søker du selv i skattelistene?

— He, he, he. Nei, det var sånn som man gjorde da man var atskillig yngre. Jeg bruker ikke internett eller google, men holder meg til det som står på papiret.

- Er du ikke på internett? Bruker du ikke e-post eller Facebook engang?

— Nei, det synes jeg er heeelt bortkastet, jeg har ikke tid til det. Når jeg en dag blir pensjonist, så skal jeg lære meg det. Men alt til sin tid, sier 67-åringen.

I det minste leser han det som står om skattelistene i papiravisene.

- Sjekker du at det som står om deg selv er riktig?

— Det har jeg andre folk som gjør for meg, det er jo blitt så komplisert.

Vi lurer på om plasseringen øverst på formuetoppen fører med seg et renn av pågang fra folk og organisasjoner som ønsker støtte.

— Nei, ikke etter skattelistene. Men når Bergens Tidende skriver om meg.

Da er det kanskje greit at mangemilliardæren er i utlandet på forretningsreise når denne artikkelen publiseres. Alt tyder på at pensjonisttilværelsen fremdeles er langt unna, og at vi dermed må vente noen år før vi får se en tvitrende Mohn.

Hva mener du om offentliggjøringen av skattelistene? Si din mening her!