Aldri før har du fått så mye for pengene når du skal handle julepresanger.

Astrid McGarrighan ser på gaven hun holder på å kjøpe. Dersom du er herr McGarrighan, bør du nå bla videre til neste side.

— Om det var noe stort vi ønsket oss, ga foreldrene mine gjerne penger. Da kunne vi kjøpe på januarsalget. Nå er det salg året rundt, sier McGarrighan.

Hun får registrert sin nye Blu-ray-DVD-spiller hos Expert-butikken i Bergen sentrum, og forsikrer om at hun og ektemannen ikke bruker å være så veldig hemmelighetsfulle om gavene.

  • Dette er første gang vi får en slik spiller. Vi har ikke prioritert det før. Men nå har vi barnebarn, og da blir det DVD-er med dem på.

Rekord på rekord

Samtidig som nordmenn bruker mer og mer penger på julen, har vi fått billigere og billigere julepresanger. Kjøpte du en videospiller i 1984, kostet den billigste annonserte beta-videospilleren deg 5000 kroner.

Og da snakker vi om 1984-kroner. Målt etter prisutviklingen, tilsvarer summen 11.000 kroner i dag.

Desember 1984. BT laget en egen reportasje om at handelsstanden holdt langåpent en dag før jul. Butikkene stengte klokken 19 i stedet for 18. — Jo visst er det flott. Men behov for langåpent hele året er det neppe, sa en handlende kvinne til avisen.

«Julehandelen ser ut til å slå alle gamle rekorder», skrev BT.

Vi har skrevet det samme omtrent hvert år siden, og med god grunn. I år bruker hver innbygger 10.000 kroner, ifølge Statistisk sentralbyrå.

Julehandelen ser ut til å slå alle gamle rekorder, for å si det slik.

Hos Vinmonopolet finner Jens Nordahl frem gamle og nåværende priser for skotsk single maltwhisky og konjakk. De er ikke veldig forskjellige.

— Prisene er påfallende stabile. Men vil ikke det gjelde mange steder? spør Nordahl. Han snakker om LP-platene han kjøpte for 70 kroner på slutten av 60-tallet. I virkeligheten tilsvarer 70 kroner den gang rundt 400-500 kroner med dagens kjøpekraft.

  • Alt er jo relativt sett billigere, sier Nordahl.

Tilgjengelige tall fra HSH, som tidligere het Handels- og servicenæringens hovedorganisasjon, går tilbake til 1984. Den gang brukte hver nordmann 3000 kroner til jul. Det tilsvarer litt over det dobbelte i dagens verdi.

Fint og flott

Hvert år kårer svenske Handelsens Utredningsinstitut årets julklapp. I år er det Ipad. I 1991 var CD-spiller årets julegave. Fire år senere ønsket folk seg CD-plater. Nå stuper CD-salget.

Den gode nyheten er at du får mer for pengene enn før. Alle varer er ikke blitt billigere, ifølge Michael Hageberg, men særlig to felt har gått markant ned i pris: Elektronikk og klær.

— Elektronikken er ikke nødvendigvis så mye billigere i seg selv, men du får så mye mer for pengene på grunn av den teknologiske utviklingen, sier amanuensen ved Norges Handelshøyskoles institutt for samfunnsøkonomi.

Hans spesialfelt er blant annet kjøpesenter og detaljhandel. Hageberg tror julegavene blir finere for hvert år som går.

  • Dette har jeg ikke forsket direkte på, men jeg tror nok vi får finere gaver nå. Vår generelle velstandsutvikling har gjort at vi kjøper flottere julegaver.
  • Husker du en ekstra fin julegave fra din barndom?
  • Å ja, jeg husker rattkjelken jeg fikk da jeg var rundt tolv. Den var dyr, enten den kostet 50 eller 100 kroner.

3D-test

For et tiår siden het Expert-butikken i Bergen sentrum Bonus, og annonserte hyppig i BT for TV-er med alt annet enn flate skjermer.

Nå er Christian Gullaksen på rekognosering ved TV-hyllene i butikken. Prisnivået går fra 28.000 til 2400 kroner.

  • I dag kaster butikkene DVD-spillere etter deg. Eller ta et annet eksempel, en DVD jeg kjøpte for noen år siden. Det var en special edition av Terminator 2. Kostet meg 500 kroner. Utrolig så mye jeg kunne betale, sier Gullaksen.

Han mumler om at tilsvarende DVD i dag gjerne koster 150 kroner. Dessuten brukte han aldri ekstramaterialet som var special.

Like bortenfor tester Vaar Bothner og Jonas Schenkel 3D-briller til 3D-TV.

Bak dem står butikkens billigste 3D-TV, til 10.000 kroner.

Mye det samme som du - justert for kjøpekraft - betalte for en videospiller i 1984. Selv har kjæresteparet billigere vaner.

  • Fattig student, vet du. Jeg holder meg til 100 kroner for julegaver til venner. Til familie lager jeg de fleste julegavene selv, sier Bothner (19).

Hvor mye har du brukt i år? Fortell gjerne i kommentarfeltet!