I TV 2 er det i disse dager navnet på en mann som nevnes som en klar suksessfaktor for at kanalen får vise vinter-OL i Sotsji i 2014 og sommer-OL i Rio De Janeiro i 2016: Rune Hauge (57).

Den kontroversielle vossingen, som driver selskapet Profile Media fra Storbritannia, har forlatt sin gamle geskjeft med å selge fotballspillere. Isteden har han funnet et nytt og lukrativt marked i å megle sportsrettighetskontrakter.

Fikk 100 mill i 2005

I 2005 solgte han de norske toppfotballrettighetene på vegne av Norsk Fotballforbund til TV 2/Telenor for gigantiske en milliard kroner. For den jobben cashet han og selskapet hans inn 100 millioner kroner i provisjon.

Han gjorde også en lignende avtale i Sverige om svensk toppfotball, til et tilsvarende beløp. Det ble det bråk av på begge sider av grensen.

Senere har han vært delaktig i avtaler som er inngått om salg av TV-rettighetene for blant annet svensk ishockey til Canal + fra tyske Sportfive, det samme selskapet som nå sitter med rettighetene til to OL.

Og Hauge satt selv som en av selgerne i rettighetsselskapet Medge Consulting da TV 2 kjøpte engelske Premier League i fjor.

TV 2s sportssjef, Bjørn Taalesen, bekrefter at kanalen brukte Hauge som en sentral rådgiver i forhandlingene med Sportfive om OL-pakken.

Konsulentlønn

– Han har bred kompetanse og mange års erfaring fra dette feltet, og det var naturlig for oss å bruke en slik kapasitet, sier Taalesen.

– Hvilke oppgaver er det Hauge har hatt i forbindelse med forhandlingene med Sportfive?

– Det ønsker jeg ikke å gå i detalj om, svarer sportssjefen.

– Hva slags provisjon har han fått?

– Det er ikke snakk om noen som helst provisjonsavtale. Her snakker vi om helt andre beløp. Hauge har jobbet som konsulent for oss på timebasis, og har fått oppgjør etter det. Jeg har ikke tenkt å fortelle hvor mye.

Skal ta Champions League

Etter det Aftenposten får opplyst fra informert hold skal TV 2 nå bruke kontakten med Hauge i forsøket på å sikre seg Champions League fra sesongen 2012–2013. I dag er det Viasat Sport som sender den populære europeiske toppfotballigaen.

– Det er ikke usannsynlig at Hauge kommer til å jobbe for oss med dette, men akkurat det har vi ikke tatt noen beslutning om nå, sier Taalesen.

– Er det et problem for TV 2 at Hauge stadig kjører slalåm i sine roller, og at han i et øyeblikk er selger og i det neste er kjøper?

– Nei. Dette er på mange måter akkurat som å selge brød og melk. Hauge kjenner spillet i bransjen, og er verdifull for oss på grunn av det.

Taus bridgespiller

Hauge er selv svært ordknapp om sin innsats for den norske TV-kanalen:

– Jeg kan ikke si noe om dette. Det overlater jeg til TV 2. I dette gamet er det best å ligge lavt og borte fra mediene. Nå skal jeg være med i europamesterskapet i bridge i fjorten dager, med telefonen av. Er ikke det deilig?

Hauge avviser å svare på Aftenpostens spørsmål om han også er involvert i den avtalen som svenske Modern Times Group skal være i ferd med å inngå med Sportfive, om de svenske OL-rettighetene.

Avtalen innebærer at heller ikke SVT får vise OL, til manges fortvilelse i Sverige.

Ut over det bekrefter han at kjøp og salg av internasjonale sportsrettigheter til TV-kanaler er et område han nå satser for fullt på.

Si din mening i kommentarfeltet under!