- En rekke vitner skal avhøres. Dette ser ut til å bli en omfattende sak, sier politiadvokat Leif Aleksandersen i Agder politidistrikt til fvn.no.

To personer - den tidligere banksjefen og en uføretrygdet mann fra Arendal - er nå siktet for grovt, økonomisk utroskap mot Vegårshei Sparebank og sitter i varetektsfengsel. Sistnevntes thailandske samboerske sitter likeledes varetektsfengslet, siktet for heleri.

Avhøres videre

Torsdag ettermiddag satt eks-banksjefen i nytt politiavhør. Politiet gjennomførte tidligere på dagen også et avhør kvinnen som er mistenkt for svart pengeutlånsvirksomhet. To av hennes angivelige kunder har også vært i avhør.

- Vi har fått kunnskap om at hun har lånt ut opp til 80.000 kroner, sier politiadvokat Aleksandersen.

Da kvinnen nylig ble pågrepet på Gardermoen på vei til Thailand, hadde hun 60.000 kroner i kontanter på seg.

Et par i 30-årene, den uføretrygdedes datter og svigersønn, er også involvert i saken, men ser ut til å være trukket ufrivillig inn.

- Mannen har ikke hatt noe med banken å gjøre, men da banksjefen ble avsatt, oppdaget man plutselig at han sto i deres papirer med et lån på 1,9 millioner kroner. Han ble veldig overrasket over dette, sier Aleksandersen.

11,6 mill.

Det som er kjent så langt, er at banksjefen har innvilget den uføretrygdede sekstifireåringen totalt 11,6 millioner kroner i lån i perioden fra 2007 til tidlig i 2012 – fra en bank med under 900 millioner kroner i forvaltningskapital.

Hva pengene har gått til, er noe av det politiet arbeider med å finne ut. Deler av summen er benyttet til å kjøpe en leilighet i Arendal og en i Thailand, to biler og angivelig en rismark i Thailand.

Bankens sikkerhet har vært boligen i Arendal og de to bilene, men det er også kommet fram at banksjefen har festet lit til sekstifireåringens påstander om en kommende utbetaling av 30 millioner kroner fra et fond – penger som aldri har materialisert seg.

- Min klient fikk aldri noen mer konkret dokumentasjon på dette fondet, opplyste eks-banksjefens advokat, Jon Kristen Bosvik, overfor Fædrelandsvennen etter fengslingsmøtet onsdag.

- Vi vet ikke hva slags fond det var snakk om. Det vet heller ikke banksjefen, supplerer Leif Aleksandersen.

Fullmakter

Banksjefen overskred sine utlånsfullmakter overfor den uføretrygdede utlånskunden.

Da styret i Vegårshei Sparebank begynte å stille spørsmål og bankens revisjonsselskap BDO satte en gruppe på saken, endret først banksjefen på verdivurderingen av leiligheten i Arendal, fra 2,3 millioner kroner til 4,3 millioner.

Slik skulle lånet fremstå som bedre sikret enn det var i virkeligheten.

Senere førte altså banksjefen opp sekstifireåringens svigersønn som låntaker på et nytt lån på 1,9 mill. Pengene gikk imidlertid inn på sekstifireåringens konto, for at det skulle se ut som om låneengasjementet var nedregulert.

Vinning?

Så langt er intet kjent som tyder på at eks-banksjefen har fått returprovisjon, eller på annen måte hatt personlig vinning av utlånene.