De siste årene har Kjell Inge Røkke snudd opp ned på sine viktigste selskaper på Oslo Børs. Milliardæren har skodd seg for global vekst. I går snakket Røkkes fremste våpendrager, Øyvind Eriksen, til verdens oljeelite om mulighetene Aker Solutions ser i olje— og gassutvinning i Arktis.

— Mulighetene er enorme, både i den norske delen av Arktis og utenfor, sier Eriksen til Aftenposten.

— For oss blir det snarere en prioritering enn å rekke over alt.

13000 nye jobber

Amerikanske myndigheter forventer at investeringene i olje- og gassproduksjon i Arktis tredobles innen 2020. Da vil de utgjøre enorme 500 milliarder kroner årlig.

— Vårt mål er å ta vår andel av markedet og mer til. Da kan våre inntekter komme opp i 30 milliarder kroner per år, og vi kan sysselsette titusener av medarbeidere. I 2010 var omsetningen på 10 milliarder, med 7000 ansatte.

Så viktig blir Arktis at området anslås å stå for 20 prosent av verdens uoppdagede reserver.

— Arktis blir en nøkkelkilde til energi i fremtiden. Det vil føre til velstand for oss og for dere som investorer, sa Eriksen til oljefolkene.

Forvandling

For dette vil Kjell Inge Røkke ha sin del av. Eriksen har ledet Aker Solutions gjennom den ekstreme forvandlingen de siste to årene. Nå er selskapet delt i de to børsnoterte selskapene Aker Solutions og Kværner. Omstruktureringen har også innbefattet salg av selskaper og virksomheter for 8,2 milliarder kroner. I tillegg solgte Aker i august aksjer i Aker Drilling for 3,3 millarder, salg som er med på å gi Aker og Aker Solutions finansielle muskler. Vekstplanene for Aker Solutions er å øke omsetningen med 9-15 prosent, eller rundt 3-5 milliarder, årlig frem til 2014.

Selskapet skal bygge opp en egen organisasjon i Nord-Norge, som skal serve olje- og gassatsingen langt nord.

— Vi skal bestemme oss i løpet av året hvor den skal ligge, sier Eriksen.

- Hva er viktig for dette valget?

— Det som er avgjørende for oss er beliggenheten, hvor kundene ønsker at vi skal være og tilgangen på kompetent arbeidskraft over tid.

Kald oljesjeik

I tillegg eier det Røkke-kontrollerte Aker 52 prosent av Det norske oljeselskap. Selskapet hentet inn nesten en halv milliard nye kroner i går, og har i tillegg nesten 1 milliard kroner i kontanter. Børskursen har skutt til værs etter at Det norske var nylig med på å finne et nytt rekordstort oljefelt, Aldous. Det er det største som er funnet i år. Det norskes andel er verdt mellom 4 og 10 milliarder kroner alene. Børskursen er nesten doblet siden funnet, og konsernsjefen Erik Haugane er glad for å ha Røkke som storeier.

— Uten han hadde vi vært i spill nå. Et av de store internasjonale oljeselskapene ville ha jaktet på oss for å kjøpe oss, sier Haugane.

- Er du i ferd med å bli Røkkes kalde oljesjeik?

— Hehe, det kan du si, nei, jeg skal være alle våre eieres oljesjeik. Også min egen for så vidt, jeg eier 1 prosent av selskapet, sier Haugane. Det betyr at han eier aksjer for nesten 50 millioner kroner.

De aller største reservene er på russisk område. Eriksen vil kjempe om oppdrag fra russerne.

— Vi har gode erfaringer med å samarbeide med russerne. De kjenner oss som en nær og pålitelig partner.

- Oljeutvinning så langt nord er kontroversielt?

— Ja, men det er også kontroversielt ikke å utvinne denne oljen. Verden etterspør energi. Den gode diskusjonen handler om hvordan vi skal gjøre det slik at miljø og natur ivaretas. Vi skal være krystallklare på at miljøet må overleve oljeindustrien, sier Eriksen.

Antatte olje- og gassressurser. KLIKK PÅ BILDET FOR STØRRE FORMAT