Rogaland er det første fylket i landet som kan ta inn signaler fra det nye distribusjonsnettet som sender digitalt.

**Les også:

Digitalt bakkenett kommer til Hordaland**

Og salget av den digitale duppedingsen som må til for å ta inn TV-signaler fra bakkenettet var enorm i flere TV-forretninger i Stavanger sentrum lørdag.

– Jo, her har etterspørselen vært kolossal. Vi er utsolgt for digitale bokser, fikk NTB opplyst i forretningen Expert i Straensenteret.

I Elkjøp i Stavanger sentrum var stemningen om mulig enda høyere. Duppedingsen gikk som varmt hvetebrød, og forretningen var ennå ikke utsolgt.

– En merkedag

Også lederne for selskapene som har bygd og skal drive det digitale bakkenettet var i høy stemning da åpningen av nettet ble markert lørdag kveld med åpningsfest på utestedet Hall Toll i Stavanger – en fest der TV-stjernen Dan Børge Aakerø var konferansier og kulturminister Trond Giske, samferdselsminister Liv Signe Navarsete samt sjefene i NRK og TV 2 og NTV alle var til stede.

– Dette er en merkedag, Det er ingen selvfølgelighet at vi skulle åpne nettet for de første seerne bare ett drøyt år etter at vi fikk konsesjonen, sier administrerende direktør Svein R. Aarvik i Norges televisjon (NTV) til NTB.

Ros

NTV er selskapet som har bygd ut og skal drive bakkenettet. NRK, TV 2 og Telenor eier hver en tredel av selskapt.

Lørdag kveld roste en stolt NTV-sjef medarbeiderne og alle som så langt har bidratt til å bygge 186 sendere.

– Ingen har tidligere bygd et så stort nett på så kort tid, sier Aarvik til NTB,

Ferdig utbygd vil det digitale bakkenettet bestå av 452 sendermaster på fjelltopper og høydedrag rundt om i Norge. Fra mastene blir det sendt ut TV-signaler i luften, som kan mottas med antenne. Alle som i dag tar inn TV-signaler via en vanlig tak— eller bordantenne, blir direkte berørt av overgangen. For å ta inn digitale signaler må man skaffe seg en dekoder eller digital boks.

Hektiske dager

De siste dagene har Aarvik og medarbeiderne i NTV være vært svært aktive i bybildet i Stavanger. De har stått på stand, svart på spørsmål om det digitale bakkenettet og vist fram utstyret som trengs for å ta inn digitale signaler

Men også NRK, Medietilsynet og Norkring har stått på stands og informert rogalendingene de siste dagene-

Om få dager, 4. og 5. september, er det østfoldingene som står for tur til å kunne ta inn signaler fra det digitale bakkenettet.

Deretter blir det informasjonsturné i resten av landet, etter hvert som de øvrige regionene i Norge får samme tilbudet som rogalendingene og østlendingene.

Kommer du til å stå i kø for å skaffe deg digitale kanaler?

STARTSKUDD: Samferdselsminister Liv Signe Navarsete og kulturminister Trond Giske fyrte av startskuddet som markerte åpningen av det digitale bakkenettet lørdag ettermiddag.
Hansen, Alf Ove
MÅ-HA: Denne lille boksen man må ha for å få inn TV-signaler fra det nye bakkenettet dersom man ikke har kabel-TV eller parabolantenne.Ca 500 000 husstander i Norge har behov for en slik mottaker.
Larsen, Håkon Mosvold