Rocksource var mandag ettermiddag den største taperen på Oslo Børs.

Aksjen var like etter klokken halv tre ned hele 54 prosent. Hele selskapet verdsettes nå til 205 millioner kroner. Det er altså under halvparten av gårsdagens verdi.

Årsaken til børsjulingen er at selskapet melder at de ikke har funnet olje i Phoenix-brønnen i Nordsjøen.

Rocksource er et lite oljeselskap som forsøker seg på få, men nøye utvalgte steder hvor de tror det er olje eller gass.

Har én brønn igjen i år

Med mandagens melding har Rocksource boret fire av fem potensielle letebrønner i år. Resultatet: Tre bom, og et gassfunn. Gassfunnet beskrives imidlertid av analytikere som "uavklart", fordi det ennå ikke er bekreftet om det vil være lønnsomt å bygge ut.

Dermed hviler mye av Rocksources fremtid på om de finner olje i den siste og gjenstående Heilo-brønnen.

— Rocksource har brukt store deler av egenkapitalen sin på å gjennomføre dette boreprogrammet. Dersom de nå ikke treffer på den siste brønnen, er det ingenting som tilsier at deres teknologi skal være bedre enn andres, sier meglersjef Christian Hansen i Norne Securities.

Tror fremdeles på teknologien

Administrerende direktør Trygve Pedersen i Rocksource vil ikke være med på at årets borebommer svekker tiltroen til selskapets teknologi:

— Statistikk blir meningsløs når du snakker om et veldig lite utvalg. Globalt ser vi at teknologien vi anvender gir en økt funnrate. Det er ikke noen grunn til at vi endrer syn på det, sier Pedersen.

— Vi driver med leting, da er dessverre tørre brønner en del av det mulige utfallsrommet.

Ikke uvanlig med svingninger

Det er heller ikke første gang at et lite oljeselskap svinger kraftig på børsen.

På grunn av dyre letekostnader må nødvendigvis de små selskapene velge seg ut noen få felt som de har troen på. Dermed vil funn eller tørre brønner gi store utslag på aksjekursen.

-SÅNT SKJER: -Vi driver med leting, da er dessverre tørre brønner en del av det mulige utfallsrommet, sier administrerende direktør Trygve Pedersen i Rocksource.
HELGE SUNDE