JON TUFTO jon.tufto@bt.no

Vidunderet måler 1,65 meter på strømpelesten og veier 90 robuste kilo.

— Størrelsen er viktig for en humanoid som skal kunne gå i trapper, åpne dører og ta melk ut av et kjøleskap, sier Priscillas skaper, Peter Nordin, i en pressemelding.

Under den svenske Vetenskapsfestivalen 12. mai skal robotdamen sprade rundt for et større publikum for første gang. Dersom hun holder det forsker Nordin lover, har vi grunn til å vente oss et imponerende syn.

Vasker golv og jobber på atomkraftverk Priscilla tilhører slekten humanoider. Foreløpig har hun bare få slektninger i verden, men forskere ser for seg at rasen vil vokse seg stor og sterk i årene fremover.Humanoidene skal etter hvert kunne erstatte menneskene i farlige og monotone jobber, som på atomkraftverk og i gruver. De skal også hjelpe vanlige folk med husarbeid og underholdning.

- Blir større enn bilindustrien Ifølge den høyt ansette forskningsorganisasjonen Stanford Research Institute, vil humanoid-industrien i fremtiden bli like stor som bilindustrien.

— De første små humanoidene skal snart legges ut for salg av Sony. De er ikke så avanserte, men fungerer mest som underholdning, sier Nordin, som elsker å jobbe med roboter ved det svenske universitetet Chalmers.

Gift med Elvis Priscilla er et resultat av mange års forskning, og hun etterfølger den litt enklere prototypen «Elvis», på 40 centimeter.

Begge robotene har evnen til å lære av sine feil. Den kunstige intelligensen er konstruert slik at de kan lære seg ting som ikke er forprogrammert inn i datahjernene deres.

Hittil kan Priscilla se, høre og koordinere hendene sine. Til øyne har hun to ccd-kameraer, og ørene består av høyttalere og mikrofoner. Før opptredenen ved Vetenskapsfestivalen i Nordstan skal hun også kunne gå og stå, hvilket er svært komplisert for en tobent robot. PS: Roboten Elvis fikk navnet sitt da han var ung og ikke kunne gjøre annet enn å stå og vrikke på seg. Priscilla er naturligvis oppkalt etter hans kone. Relevante lenker: Android World (omfangsrikt nettsted om menneskeliknende roboter ol.) Chalmers tekniska högskola (Priscillas fødested) Artikkel om roboten Elvis (fra Kungl. Ingenjörvetenskapsakademien) Info om robotprosjektet til Honda (en av verdenslederne på feltet)