1. påskedag landet en av verdens rikeste menn i Oslo. Formålet var å åpne konto i Norge.

– Økningen i henvendelser er dramatisk, og fra mars-april har antall henvendelser økt kraftig. Dette er en helt ny situasjon for oss, sier leder av Nordea Private Banking i Norge, Torsten Østensen.

100 på venteliste

Pågangen er nå så stor at Nordea sliter med å ta unna alle henvendelser, og banken har vært nødt til å plassere over 100 interesserte på venteliste. Banken tar kun imot kunder som ønsker å plassere relativt store summer. De siste månedene har banken gått fra å motta noen tilfeldige henvendelser til et jevnlig trykk på betydelige beløp. Til sammen utgjør innskuddene mangfoldige milliarder kroner.

– Det er tydelig at de ønsker å plassere formuen i norske kroner på en konto i en norsk bank. Norge og Norden anses som en trygg havn, sier Østensen.

– Både Norge og Sverige er veldig populære på grunn av stabile banker og fordi valutaene ikke er knyttet til euro som i Danmark. Man kan si at Norge er veldig i vinden akkurat nå.

Tyskere strømmer til

Banken opplever pågang fra hele Europa, men i løpet av de siste månedene har pågangen vært ekstra stor fra Tyskland og Spania.

– Vi merker størst pågang fra Nord-Europa. Tyskerne er redd for at euroen kommer til å falle dramatisk i verdi. De er usikre på hvilke forpliktelser Tyskland kommer til å ta på seg.

Også andre norske banker har merket hungeren etter norske kroner. DNB har opplevd at henvendelsene har eskalert i løpet av de siste månedene.

– Det er snakk om alle typer aktører, fra sentralbanker til bedriftskunder og også formuende tradisjonelle kunder, sier leder for DNB Private Banking, Ingrid Tjønneland.

Innskuddsdekningen i DNB har økt med fem prosentpoeng på ett år – noe som er en betydelig oppgang.

– Det har vært en oppgang i henvendelser fra utlandet om forvaltning av penger hos oss uten at det har vært en flom av penger, sier kommunikasjonsdirektør i Handelsbanken Norge, Lars N. Sæthre.

– Et tidsspørsmål

Sjeføkonom i DNB Markets, Øystein Dørum, sier at tilstrømningen til Norge bare var et spørsmål om tid.

– Vi ser jo at innskuddene forsvinner ut av bankene i Sør-Europa. Siden renten er null er jeg egentlig mer overraskende at det fortsatt er innskudd igjen i for eksempel greske banker.

For norske banker betyr mer innskudd penger som er billigere enn hvis de skulle ha hentet dem i det internasjonale pengemarkedet.

– Det store spørsmålet er likevel hvor lenge pengene vil forbli i Norge. De kommer nå på regnværsdager, og det spørs om de ikke vil forsvinne ut igjen når solen begynner å skinne.