Meldingen kom fullstendig overraskende på Mohn, selv om Rieber-konsernet alt i vinter varslet at det jakter på partnere for å overleve i den tøffe internasjonale konkurransen.

— Jeg trengte tid for å bearbeide dette her, sier Mohn. Grytidlig i dag ringte han rundt til sine toppsjefer, som fikk jobben med å orientere de 2900 ansatte, før Mohn selv dro på pressekonferanse i hovedkontoret til den gamle erkekonkurrenten i Karenslyst allé på Skøyen i Oslo.

Se pressekonferansen her!

Mens Orklas konsernsjef Åge Korsvold og selskapet styreleder og største eier, Stein Erik Hagen, smilte og lo satt Fritz Rieber og stirret trist ned i bordplaten under store deler av pressekonferansen. Orkla verdsetter Rieber & Søn til 6,1 milliarder kroner, og Rieber-familien, som eier 90,1 prosent av selskapet, får utbetalt over fem milliarder, uten at det så ut til å hjelpe på humøret.

Under intervjuene etterpå ba Rieber innimellom om en liten pause, mens ett ord gikk igjen hele tiden, vemodig.

— Jeg har lett etter andre ord, men jeg finner ikke andre ord enn vemodig for å beskrive det som nå har skjedd, sier han.

Hemmelige forhandlinger

Noe av det første Åge Korsvold gjorde da han tok over som konsernsjef i Orkla i vår var å kontakte Fritz Rieber. Rieber-konsernet sendte i vinter ut en melding om at det jaktet på partnere, og Korsvold ville for alt i verden ikke la en slik sjanse gå fra seg. Orkla har tidligere forsøkt å slå kloa i det bergenske matindustriselskapet, men er blitt stoppet av Rieberfamiliens motstand.

I all hemmelighet forhandlet Korsvold og Rieber gjennom sommeren. I går kveld fikk bedriftsforsamlingen i Orkla avtalen på bordet, og vendte tommelen opp.

— Dette har skjedd på kjøkkenbenken. Grunnlaget for en slik forhandling er tillit. Jeg kjenner Fritz Rieber godt og han kjenner meg, sier Korsvold.

Etter et generasjonsskifte i 2003 tok Fritz Rieber over som talsperson i Rieber-familien. Da sa han at han og hans to søsken ikke hadde noen planer om å selge. Så sent som sommeren 2010 kjøpte familien Orklas aksjepost på 16 prosent i Rieber & Søn, etter en syv år lang dragkamp, der Orkla til slutt ga opp og solgt med et tap på nesten 100 millioner kroner.

Men etter svake resultater siste året, er vurderingene endret i Rieber-familien.

— Dette er en vemodig dag for oss alle, men vi var nødt til å gjøre det, for Rieber & Søn er for liten i verdensmarkedet. Vi kunne ikke fortsette, vi måtte ha mer muskler, sier Fritz Rieber.

Milliardene blir i Bergen

Rieber forsikrer at både milliardene og milliardærene blir værende i Bergen.

— Dette er vanvittig mye penger. Vi har ingen plan om hva vi skal bruke dem til, men vi skal ikke ta dem ut av Bergen. Vi er en liten familie, og vi kommer ikke til å forlate byen.

Konsernsjef Åge Korsvold sier at det i først omgang ikke er noen planer om å kutte stillinger og legge ned fabrikker og kontoret.

— Dette er en transaksjon der jeg er glad for å si at synergiene (samordningsgevinstene, red. merk.) er større på inntektssiden enn på kostnadssiden. I først omgang er det "business as usual", og vi har ingen planer om å legge ned i Arna eller noen av de andre gode bedriftene som Rieber har. Vi skal bygge videre på de miljøene Rieber har bygget opp.

Krever EU-godkjennelse

Avtalen omfatter 90,11 prosent av aksjene i Rieber & Søn til en pris på 66,58 kroner pr. aksje. Transaksjonen verdsetter hele selskapet, på gjeldfri basis, til 6,1 milliarder kroner.

Rieber & Søn er notert på Oslo Børs. Selskapet er en betydelig leverandør til dagligvarehandelen i Norden, deler av Sentral-Europa og Russland. Kjente merker er blant annet Toro, Vitana, K-Salat, Delecta, Frödinge, Chaka og Bähncke.

I 2011 var den samlede omsetningen på om lag 4,3 milliarder kroner. Driftsresultatet før avskrivninger og nedskrivninger var 642 millioner kroner i 2010 og 464 millioner kroner i 2011. Totalt har selskapet 2.900 ansatte, hvorav 1.700 utenfor Norge.

Orkla har inngått avtalen med selskapene AS Atlantis Vest, Zee Ploeg AS og Flu AS. Selgerselskapene eies og kontrolleres av representanter for Rieber-familien.

Gjennomføringen av avtalen er betinget av at EU-kommisjonen og russiske konkurransemyndigheter godkjenner transaksjonen. Det forventes at transaksjonen vil kunne gjennomføres i løpet av 1. kvartal 2013.

Etter gjennomføring av avtalen med Rieber-familien vil Orkla fremsette et pliktig tilbud til de resterende aksjonærene i selskapet basert på samme kjøpesum pr. aksje som blir betalt til Rieber-familien og deretter søke selskapet strøket fra Oslo Børs.