En rekke med svindyre sportsbiler og en stålblank Rolls-Royce er det første som møter hordene på veg inn til årets store oljemesse i Bergen, OTD i Vestlandshallen.

Inne i plasthallen har hundrevis av teknologiselskap i olje— og gassbransjen rigget seg til med stands. Flere av dem har med egne folk som forsøker å rekruttere noen av de rundt 2500 studentene som er ventet til messen.

120 fikk jobb i fjor

Ifølge arrangørene fikk 120 studenter jobb under fjorårets messe, og med skrikende mangel på ingeniører sitter jobbtilbudene neppe mindre løst i år.

— Fra vi har samtalen til vi gir et jobbtilbud kan det gå bare et par dager, sier innkjøpssjef Vidar Børve i Framo Engineering.

Det siste året har selskapet, som leverer kompliserte undervanns pumpesystemer, ansatt rundt 100 personer. Ifølge Børve trenger de ytterligere hundre det kommende året. Og de er ikke alene.

Siden årsskiftet har Aker Solutions ansatt 120 nye i Bergen, mens FMC Technologies på Ågotnes ansatt 200. Head Energy på Fantoft, som leier ut ingeniører, har økt bemanningen med 105. Legger en til de mange andre små og store selskapene i regionen, har leverandørindustrien trolig økt bemanningen med over 1000 personer.

— Lønn ikke viktigst

— Her er det vi holder til.

Fem studenter har flokket seg rundt Børve, og bøyer seg frem for å se bildet av Framo Engineerings bygninger på innkjøpssjefens laptop.

Børve forteller at Framo Engineering har avdelinger på eksotiske steder som Rio de Janeiro og Kuala Lumpur, og at Schlumberger, som nå eier selskapet, har avdelinger over hele verden.

For mange av studentene vi snakker med er det tydelig at muligheten til utenlandsopphold lokker. I tillegg til faglige utfordringer er slike ting som utenlandsopphold vel så viktig som lønn, ifølge studentene selv.

— Det at det er faglig interessant teller veldig mye. Lønn er ikke så viktig, det får vi uansett, sier Jørgen Borø, som studerer undervannsteknologi ved Høyskolen i Bergen.

På vei inn som student

Rekruttererne og deres båser er plassert i et hjørne i hallen. Oppe under taket henger en banner med "Young Professionals". Ved alle båsene henger et skilt med tittelen "Searching for Young Professionals", og ruter der selskapene kan krysse av for hvilke folk de trenger

Ved båsen til Aker Solutions har de krysset av for ni av tolv kategorier. Bare "Geology", "Management" og "Economics" står blanke.

— Vi har allerede ansatt en masse folk, sier Torbjørn Hagenes, som prøver å få logistikkstudent Sindre Møller interessert i selskapet.

— Det er et fantastisk arbeidsmiljø, lokker Hagenes, som selv jobber på CCB-basen på Sotra.

Studenten får, som flere andre vi snakker med, råd om å sende inn en søknad om å skrive masteroppgave om selskapet. Sammen med sommerjobb er det vanlig vei til den første faste jobben i bransjen.

Hard konkurranse

I januar viste NAVs bedriftsundersøkelse at Norske bedrifter manglet 12.000 ingeniører. Det siste året har store bedrifter i bergensområdet innen olje og gass økt bemanningen markant. Og ingenting på OTR-messen tyder på at bransjen har fått nok folk.

Like bortenfor Aker Solution-båsen, er opplæringsansvarlig Jan Oddvar Braadland i DOF Subsea akkurat ferdig med å selge selskapet til en student. Han vedgår at kampen om de beste er hard:

— Vi trenger en del folk, men det er en utfordring at hele bransjen er ute etter de samme folkene.