Les også:

Bergens Tidende har sjekket 50 tilfeldig valgte boliger i Bergen kommune som har vært annonsert i Hus & Hjem-magasinet og DnB NORs boligmagasin.

En ringerunde til meglerne viser at temperaturen er høy i boligmarkedet. 38 av de 50 boligene var solgt én uke etter visning, og de aller fleste ble solgt innen 24 timer.

710.000 over prisantydning

Tall fra Finn.no viser at boligene går raskere unna i Bergen enn noen andre steder i Norge. Boligene som ble solgt i april i Bergen lå i snitt 14 dager ute på Finn.no, og man må helt tilbake til februar 2007 for å finne en raskere omsetningstakt.

I de andre storbyene var snittet 1-2 dager høyere, mens omsetningstiden på landsbasis var 27 dager.

26 av de 38 boligene som ble solgt gikk over prisantydning. Høyest av alle var et rekkehus i Fyllingsdalen som ble solgt for 3,6 millioner kroner, 710.000 kroner over prisantydning, melder Bergens Tidende.

Av de 40 som kom på visning deltok seks i budrunden, som altså endte 25 prosent over annonsert pris.

4000 flere hvert år

Kommunens folk har tittet på kart, lovverk og reguleringsbestemmelser og regnet seg frem til at det innenfor dagens planverk ikke er plass til mer enn 17.500 nye boliger i Bergen.

Behovet i Bergen er beregnet til minst 1500 nye boliger i året. Det vil med andre ord ikke ta mer enn drøyt elleve år før potensialet er tatt ut. Behovet kan raskt bli større.

Folkeveksten de siste tre årene er på over 4000 personer årlig. Om 19 år forventer Statistisk sentralbyrå at Bergen, med middels folkevekst, vil ha 60.000 flere innbyggere enn i dag.

Prisfall i april

Boligprisene falt imidlertid med 0,3 prosent i april på landsbasis, og Christian V. Dreyer, styreleder i Norges Eiendomsmeglerforbund, sa da at tiden for rekordpriser er over for denne gang.

— Det er positivt med en korreksjon nå. Boligmarkedet er nå mer stabilisert, og mer velfungerende enn på lenge. Det meste av prisutviklingen i 2011 er nå tatt ut, sa Dreyer.

Nå gjenstår det å se hva boligstatistikken for mai viser.