— Vi er veldig fornøyd og har oppnådd omsetningsrekord, kommenterer senterleder Eva Nielsen på Oasen senter om halvtårstallene.

Hittil i år har senteret bikket 400 millioner i omsetning, og opplevd en omsetningsvekst på over 8 prosent sammenlignet med første halvår i fjor. Dermed har kjøpesenteret som fortiden er under ombygging høyest salgsvekst blant de største kjøpesentrene i Bergen.

— Noe av den sterke veksten skyldes ny Hennes & Mauritz-butikk, og søndagsåpen dagligvarebutikk, utdyper hun.

Tekstilbutikkene fikk dermed en salgsøkning på 30 prosent, mens dagligvarebutikkene endte opp med 5,5 prosents stigning. Nielsen understreker imidlertid at den nye butikken og de utvidede åpningstidene ikke veier opp for hele salgsøkningen.

— Selv når vi justerer for den nye Hennes & Maurtiz-butikken, har klesbutikkene hatt en fin økning. En god butikkmiks som vi nå har oppnådd, merker vi påvirker omsetningen i alle butikkene, forklarer hun

Hun forventer fortsatt god vekst utover høsten, blant annet på grunn av åpning av ny butikk.

Midt i bryggeprosjekt

Også Vestkanten er under ombygging, men kan likevel melde om gode salgsinntekter.

— Vi er kjempefornøyd med året hittil. Sammenlignet med i fjor har vi økt omsetningen med cirka fire prosent, og det til tross for at vi er midt oppe i et byggeprosjekt, forklarer administrerende direktør Rolf Tvedte.

— Man tenker ofte at folk skyr at det graves og bygges rundt en, men jeg har fått en oppfatning om at kundene våre liker at det skjer forandringer, fortsetter han.

Tvedte trekker videre frem gode resultater fra blant andre dagligvarebutikkene og de to apotekene på kjøpesenteret. I tillegg har selskapet fått en ny sportsforretning og søndagsåpen dagligvarebutikk.

— Badeland, bowlinghallen og ishallen har også fått flere besøk dette halvåret, sammenlignet med de seks første månedene i fjor. Der har vi også fått drahjelp fra været, legger han til.

- Renten vil dempe

Spesielt byggevarer og elektronikk har hatt en god utvikling på Sartor senter det siste halvåret.

— Folk har investert mye i oppussing den siste tiden. Når ferien nærmer seg vil folk gjerne pusse og fornye for eksempel hytten sin, forklarer direktør Thomas Skålnes på Sartor senter.

Han mener høyere renter på sikt vil moderere omsetningsveksten fremover. Hittil i år har kjøpesenteret, som er Norges åttende største, hatt en vekst på 2,5 prosent.

— Det var akkurat som forventet. Høye strømpriser har begrenset noe av veksten i vinter, mens signaliseringen fra Norges Bank om høyere rente vil dempe noe av veksten utover høsten, forklarer han.

Senterlederen på Galleriet tror også en høyere rente gjør folk reserverte, særlig på større investeringer, men har merket seg at folk liker å bruke penger på kos i hverdagen.

Galleriet som har hatt en nullvekst sammenlignet med fjoråret, rapporterer likevel om rekordomsetning hittil i år.

— Tre butikker av butikkene våre var stengt deler av de første månedene, og det gir selvfølgelig et utslag på de totale omsetningstallene. Men justerer man for dem, har vi økt omsetningen med 2–3 prosent, og det er faktisk rekord, forteller han.

BT har forsøkt å kontakte Bergen Storsenter for oppdaterte tall, uten hell. Senteret var i 2010 Bergens femte største kjøpesenter.