Bergen Ølfestival solgte øl for nærmere 1,5 millioner kroner, opp 50 prosent fra i fjor. Det er det meste noen gang for den tre år gamle nisjefestivalen.

— Utrolig gøy! Det artige var at vi solgte flere bonger enn i fjor. De som kom var mer interesserte i øl og tittet ikke bare innom, sier ølgeneral Stian Krog.

Fire dl. i snitt

Hele 52.000 smaksprøver ble solgt.

— Den største utfordringen var nok en gang at det var så mye folk. Det er et luksusproblem kan du si.

Hver og en som var innom festivalen drakk i snitt fire desiliter med øl - uten at det ga noen nevneverdige problemer, ifølge Krog.

— Tre personer ble kastet ut og noen ble nektet inngang. Vi har vært velsignet med veldig lite overberusete folk og det var hverken slåsskamper eller tilløp til bråk, sier Krog.

100.000 i brunost

Litt lenger vest, nærmere bestemt midt på Bryggen, ble det også slått rekorder.

MATGLEDE: Fredag gikk årlige Bergen Matfestival på Bryggen av stabelen. -Det er kjempepositivt at det arrangeres en slik festival nettopp her, sier Silje Østerbø (32). Her er hun flankert av kollegene Jørgen Hovind (24) og Peter Heimstad (34), som alle tok turen videre til Bergen Ølfestival et steinkast unna.
Vegar Valde

Bergen Matfestival har aldri hatt et høyere salg, forteller festivalsjef Gunnar Nagell Dahl.

— Det har vært over all forventning. Utstillerne bare smilte og takket meg i hånden. Det er litt rørende, sier Dahl.

En av produsentene hadde solgt for over 100.000 kroner i bare brunost, forteller han.

— Og det var bare ett av produktene. Vi har aldri hatt så mye folk før.

Bergensere handlet

Han anslår at godt over 100.000 tok turen innom under helgens matfest, selv om det til tider falt vått fra himmelen.

MELKEKU: Det er ikke bare-bare å melke en "ku". Emma Sophie Lillesand (4) hadde imidlertid dreisen og syntes det hele var kjempegøy.

Dahl er spesielt glad over at så mange bergensere var og handlet.

— Nøkkelen er gode og ekte produkter, og da kommer også bergenserne og andre fra regionen. Folk ser ut til å sette pris på den direkte dialogen med bøndene og produsentene, sier Dahl.

Nytt av året var også Barnas Matfestival, hvor barna blant annet kunne lage sitt eget godteri eller sykle frem sin egen smoothie.

— Den blir nok videreført neste høst, konkluderer festivalsjefen.

SMAKING: - Enkelte klaget på at smaksprøvene var for små, men det er helt med overlegg. Festivalen handler om ølsmaking og diskusjon med lykkepromille, sier Stian Krog fra Bergen Ølfestival.
Bjørn Erik Larsen