En enebolig i Sogndal, som var taksert til 4,1 millioner, gikk nylig for 5.150.000 kroner. Det er rekordpris i regionen, skriver Sogn Avis.

— Dette er all time high. Men de siste årene har det ikke vært uvanlig med boliger i Sogndal sentrum som har gått for mellom 4,5 og 5 millioner, sier Geir Henning Høyheim, avdelingsbanksjef i Sparebanken Vest, Sogndal-Årdal.

Høyt press i sentrum

Gjennomsnittlig kvadratmeterpris på eneboliger i Sogndal har vært jevnt stigende de siste ti årene, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå. Kvadratmeteren kostet i snitt rett over 20.000 kroner i fjor for eneboliger i Sogndal. Tilsvarende for rekordboligen er 24.500 kroner. Det er på nivå med bergenspriser.

— Når vi ser på prisnivået i sentrum av Sogndal, Førde og Florø, kan disse sammenlignes med boligprisene i langt større byer. I sentrumskjernen er det dyrt, men trekker du litt ut av sentrum er prisene på et helt annet nivå, sier Høyheim.

Ikke overrasket

Jan Arild Rømmen i Eigedomsmekling Sogn og Fjordane er ikke overrasket over rekordprisen.

— Boligene i Sogndal sentrum er dyre, og det har de vært i 20 år. Med slik beliggenhet som denne boligen hadde, var ikke dette en overraskelse, sier Rømmen.

Ifølge eiendomsmegleren har det vært et jevnt høyt press på Sogndal sentrum i mange år, noe som forklarer de høye boligprisene. Selv mener megleren at taksten burde vært 400.000–500.000 kroner høyere.

Leier ut til studenter

Geir Henning Høyheim trekker frem økt handelstilbud, nye arbeidsplasser og studentmassen til Høgskulen i Sogn og Fjordane som faktorer for prisveksten i kommunen.

— Prisutviklingen er i utgangspunktet positiv, men den gjør det også vanskeligere, særlig for studentene, å komme inn på boligmarkedet.

Han kan fortelle om flere som har bygget om gamle hus så de har utleieenheter. Den attraktive adressen lå i Markavegen, med utsikt over Sogndal sentrum. Boligen er et såkalt husbankhus, oppført i 1969. Ifølge annonse holdt huset god standard og var preget av lite slitasje. Med på kjøpet var også en godkjent utleieleilighet med ett soverom.

— Utleiemuligheten er selvsagt et stort pluss, men beliggenheten var nok det absolutt viktigste i denne sammenhengen, sier eiendomsmegler Rømmen.