Morgenregnet bøtter ned over Bontelabo idet sesongens siste cruiseskip, AIDAcara, legger til kai i Bergen. Passasjerene siger nedover landgangen og skutter seg mens de tar opp hetter og slår opp det de har av paraplyer.

321 cruiseskip har anløpt Bergen denne sesongen, det første i februar og det siste i dag.

— Det er en trend at cruisetrafikken øker, men i år har det tatt helt av, sier Helen Hovland, markedsansvarlig ved Bergen og Omland havnevesen.

Eksplosjon i antall spanjoler

I år er det britene som har vært mest ivrig på å cruise inn til byen mellom de syv fjell, tett fulgt av tyskerne. Antallet cruisegjester fra Spania har økt med hele 114 prosent.

— Det er overraskende at vi har nesten 40.000 passasjerer fra Spania, med tanke på finanskrisen, mener Helen Hovland.

Kollega Frode Sagmo, leder for havnevesenets driftssentral, er overrasket over at båtturistene vil besøke Vestlandet så sent på året.

— Det er ganske fenomenalt at de velger seg oktober. Jeg hadde ikke orket å komme her i høststormene, sier Sagmo.

Fire av dem som ikke lot seg skremme av ruskevær i dag, var familien Kohler fra Sveits.

— Nå skal vi besøke Fisketorget, Gamle Bergen og Akvariet, forteller mamma Elke Kohler. Vincent (9) gleder seg mest til å gå på Akvariet og se sjøløvene.

Askøybroen måles på nytt

Bergen er uten tvil Norges ledende cruisehavn. Den er også rangert som nummer fem av «top ports» i Nord-Europa, med Southampton på førsteplass.

— Det er stas med en så god plassering, og så langt oppe på listen har vi ikke vært tidligere, sier Hovland.

Hun tror en av årsakene er at cruisesesongen strekkes stadig lenger, og det legges mye arbeid i å få Bergen til å bli en helårs cruisehavn. Planleggingen av sesongene 2013 og 2014 er uansett godt i gang, og det er allerede anmeldt 329 anløp til Bergen neste år.

Hovland håper på å få enda flere av de største skipene hit.

— Vi skal foreta en ny måling av Askøybroen. Den står oppmålt til 63 meter, men dersom det egentlig er 63,5 meter er det flere skip som kan passere under den, sier Hovland.